Bekijk ’t maar Bootleg Betty

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
“Merel van Oven, drumster van Bootleg Betty: “De clip is opgenomen op allerlei verschillende locatie in en rond Uden. We hebben van tevoren samen een brainstormsessie gehouden, daar de beste ideeën uitgepakt en vervolgens passende locaties gezocht. Gelukkig kon dat allemaal in de buurt van elkaar, want we moesten al het videomateriaal in één dag schieten!”

Waar gaat de clip / het nummer over?
“Het nummer is een ode aan Wanda Jackson, the queen of rockabilly,” legt gitariste Imke Loeffen uit. “Zij is een van onze inspiratiebronnen en in het nummer vertellen haar verhaal, deels aan de hand van haar eigen teksten. Als kroon op haar muzikale prestaties hebben we voor haar de term ‘rock-‘n-royalty’ bedacht.” Merel: “Het is een vrolijk nummer en we vonden dat daar een wat luchtige clip bij paste. De clip laat nog ruimte over voor interpretatie en er zitten veel details in verstopt, maar in grote lijnen zie je ons een busje jatten waar we ons vervolgens goed mee vermaken terwijl we op de vlucht zijn voor de eigenaar.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Anneke Zeegers, gitariste: “We wilden ons presenteren aan de wereld zoals we zijn: lekker muziek maken met elkaar, veel optreden en samen op avontuur. Omdat de tekst al erg duidelijk over Wanda Jackson gaat, hebben we dit verder niet verwerkt in de clip. Het idee komt van ons en de productie hadden we ook in eigen handen. Pas op de dag zelf ontmoetten we de filmmaker, die onze voorzet vervolgens superknap heeft ingekopt. Door deze nauwe samenwerking is het een eerlijke video geworden waarin echt overkomt hoe wij zijn.”

 

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
Merel: “Ja, vrij veel! Ik bedoel: hoe vaak maak je het mee dat je op één dag een foodfight en een moddergevecht mag houden? Daarnaast hebben we ook nog letterlijk tussen de zwijntjes gespeeld. Dus ja, het was een rare maar erg leuke dag!” Filmmaker Teis Albers: “Ik vond dat ook wel erg bijzonder, toen we langs die akker reden met een modderpoel. In het script stonden hiervoor wel wilde plannen genoteerd, maar ik zag dat nog niet 1, 2, 3 gebeuren. Tot de band uit het busje sprong. Drie minuten later hadden ze allemaal een duik genomen en was het moddergevecht losgebarsten. Een prachtig gezicht.”

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
Merel: “De clip kostte ons €500, dat geld hebben we verdiend met optreden. We stoppen de gage in onze bandpot en daar kunnen we dit soort vette dingen van betalen.”

Wie is de maker(s) van de videoclip?
Imke: “Teis Albers heeft de clip geschoten en gemonteerd. Hij is fotograaf en filmer, we hebben hem benaderd omdat we eerder werk van hem voor singer-songwriter Jeroen Kant erg tof vonden en die stijl goed vonden passen bij ons idee voor de clip. Werk van Teis is te bekijken op www.fotographik.nl.”

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
Teis: “Canon 7d met een Tamron 17-50 2.8 lens.”

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
Merel: “Wij hadden van tevoren goed in ons hoofd (en op papier) wat we precies op beeld wilden hebben. Dit maakte het voor ons en ook voor Teis een stuk makkelijker. Ter plekke hoef je dan niet meer te gaan discussiëren en kan de filmmaker zijn werk doen qua licht, positie, beeld, etc. Verder is Anneke van tevoren al alle plekken langs gegaan om te kijken of de locatie wel echt geschikt was en heeft ze afspraken gemaakt met de eigenaren over het filmen. Zorg ook voor aanvang dat iedereen achter het idee van de clip staat. Dat maakt de filmdag superleuk, omdat iedereen plezier kan hebben en zijn uiterste best doet. Vervolgens kun je samen uitkijken naar het resultaat, waar je als het goed is dan ook echt trots op bent. Kortom: goede voorbereiding is een must.”

Teis Albers vult aan: “Zorg voor een leuk idee en trommel wat mensen op die bijvoorbeeld locaties en props kunnen regelen, zo heb je al snel een visueel interessante clip. En nog een tip voor filmmakers: zorg bij dit soort clips voor een zogenaamde ‘run and gun’-setup van je camera. Je hebt geen tijd om voor ieder shot je lens te verwisselen.”

Wat is jou favoriete videoclip / regisseur?
Teis: “Michel Gondry is mijn favoriet, hij weet telkens zonder gekke effecten wel hele creatieve shorts in beeld te toveren.” Imke: “Het is een beetje afgezaagd, maar ik blijf die clip van OK Go bij Here it goes again wel geniaal vinden. Zo creatief met zo weinig middelen, dat vind ik echt vet!”