De tweede lichting Gelderse punkbands: Die Kripos

Vanaf de eind jaren zeventig maakte Nederland kennis met een nieuw muzikaal fenomeen: punk. Follow The Music dook de archieven in en sprak met een aantal betrokkenen uit die tijd om uit te zoeken hoe het in Gelderland er aan toe ging. Deze keer: Die Kripos.

Eerst leren spelen
De band werd opgericht zoals veel punkbands van de tweede generatie werden opgericht: door het zien van een andere punkband. “Het begon allemaal met the Boys. Die band zag ik in Arnhem spelen. Daarna heb ik Sex Pistols gezien en ben ik een bandje begonnen” vertelt Jan Bouwmeester zanger van Die Kripos. “Samen met de roadies van Speedtwins. Daar zijn we niet verder dan de kleedkamer mee gekomen. We moesten toch eerst leren spelen. Dat duurde 1,5 jaar en toen uiteindelijk zijn we begonnen met die Kripos.” “Een van de eerste optreden van Die Kripos was in café De Buik” vervolgt Jan Bouwmeester. ”Dat was normaal een bruin café waar jazzmuzikanten speelden. Wij speelden daar gewoon ook. Geen probleem.“
die kripos band

In de korte tijd van hun bestaan hebben die Kripos veel opgetreden. Niet alleen in vele kroegen in Arnhem, maar door heel Nederland. In Paradiso hebben ze zelfs in het voorprogramma van de UK Subs gestaan. Die Kripos kregen al snel een reputatie. Zo verzorgde ze in Nijmegen het voorprogramma van The Ex.  “Wij moesten spelen in Nijmegen met The Ex. En zij hadden een meisje bij de mengtafel. Tijdens de soundcheck was het al van ‘oh, een meisje.’ Vervolgens dronken wij hun krat bier nog op. Daarna mochten wij nooit meer komen spelen in Doornroosje omdat wij seksistisch, antifeministisch, narcistisch en fascistisch waren.”

Er zat volgens Jan Bouwmeester echter helemaal niets politieks achter. “Die Kripos hebben ook opgetreden tijdens een van de beruchte punkdagen. Dat was op mijn 18e verjaardag. In de Stokvishal waren toen rond de 850 man. Dat werd al snel een grote puinhoop. ME busjes stonden buiten en wij hadden aan de binnenkant balken voor de deuren geplaatst. Af en toe gingen de balken eraf en dan keken we er iemand stond. Soms zagen we dan een ME busjes en dan werden heel snel stenen en flessen die kant op gegooid en dan deden we weer snel de deurdicht en de balken ervoor. Zo ging dat. Dat was lachen. Daar zat verder voor ons echt niets politieks achter.”

die kirpos epDe band geeft in haar bestaan de singel ep Action Girl / Camera Security uit. Deze singel werd geproduceerd door Leen Barbier van Speedtwins. Net als alle punk singels is ook Action Girl / Camera Sercurity inmiddels een waar collectors item. Vooral het geel transparante vinyl en de hoes van de singel, een tot een driehoek opgevouwen poster, is zeer noemenswaardig. Die Kripos is ook te horen op de verzamel lp “punk rock from Holland” waar ook weer de Speedtwins en The Squats op te horen zijn.

Het einde
“We hebben altijd wel drugsproblematiek gehad. Eerst met heroïne en uiteindelijk ook cocaïne. Dan moesten we ergens optreden en dan zat weer een van onze bandleden weer ergens vast. Uiteindelijk heeft het poeder de band ook de das omgedaan.” Vlak voordat de band uit elkaar ging, was er ook al een optreden geregeld als voorprogramma van de Dead Kennedies in Paradiso. Hoewel de posters wel al waren gedrukt, hebben Die Kripos het optreden niet meer gehaald. Nadat Die Kripos werden opgeheven bleef zanger Jan Bouwmeester actief in diverse punkbandjes zoals The Harries, de Daltons en Banzai

Door: Erik Nijsten