De tweede lichting Gelderse punkbands: Neuroot

Eind jaren 70  maakte Nederland kennis met een nieuw muzikaal fenomeen: punk. Follow The Music dook de archieven in en sprak met een aantal betrokkenen uit die tijd om uit te zoeken hoe het in Gelderland eraan toe ging. Deze keer: Marcel Stol van Neuroot.

Aanraking met punk
“Het was eind jaren 70  op een feestje, een  brugklas feestje of zo. Daar draaide iemand de Sex Pistols. Dat was hét! Daarna was mijn eerst optreden gelijk The Clash in De Stokvishal. Ja, toen was ik wel verkocht.” Zo herinnert Marcel Stol, bassist, zanger en oprichter van Neuroot, zich zijn  kennismaking met punk. In die tijd was het niet vanzelfsprekend om van de één  op de andere dag punker te worden of je erin te verdiepen. Zo was het al heel moeilijk om in die dagen platen te verkrijgen. “Gelukkig had ik tijdens de punktijd gewoon een uitkering. In het begin zelfs nog een  beurs voor thuiswonenden. Daar kocht ik gewoon allemaal platen van. Het was wel echt zoeken hoe je aan die platen moest komen. Je belde bijvoorbeeld een winkel op en liet het dan met de postbode bezorgen. Je bestelde toen ook veel op de gok.”

Gemakkelijk en moeilijk om punk uit te zien
Ook op het gebied van kleding was het behelpen. “Die moest je zelf in elkaar flansen. Punk zit niet alleen vanbinnen, je moet toch ook  kunnen zien dat iemand punk is. Althans, van die generatie ben ik. En het was in die tijd moeilijk  om er punk uit te zien. Je had op zich niet veel nodig hoor, om er punk uit zien. Maar daardoor was het ook gemakkelijk om elkaar geslagen te worden. Daar lachen we nu om, maar dat was echt niet leuk. Maar ja, ik was fanatiek en ik vond hoe punk eruitzag geweldig.”

De begin dagen van Neuroot
In 1981 werd de band Neuroot opgericht. Net als zoveel bands van de tweede lichting konden de leden van Neuroot in het begin ook niet spelen. “Je had voor ons de eerste lichting bands als Speedtwins. Dat was meer rock. Zij konden ook echt wel spelen” vertelt Marcel. “Neuroot was ook echt een band van de tweede lichting. Wij moesten net als Die  Kripos en The  Squats het echt allemaal zelf leren. Je moest echt alles zelf doen. In het begin konden wij nog helemaal niet spelen. We hadden misschien twee of drie nummers. Maar het is gewoon een kwestie van door blijven gaan. Uiteindelijk is het een heel goede band in het genre geworden en Internationaal gezien de bekendste band uit Arnhem.”

De eerste paar jaar trad Neuroot in en rondom Arnhem op. “Ons allereerste optreden was in een pand in de Melatensteeg in Zutphen, in maart 1980. Dat pand was gekraakt en wij stonden in een huiskamer tussen het meubilair te spelen.” Hierna volgden   optredens in onder andere café Het Luifeltje en de Jacobiberg in Arnhem. Uiteindelijk werd de eerste zanger Leon (Schaar) ‘ontslagen’. “Hij kende zijn teksten niet uit zijn hoofd. Schaar hield tijdens  de eerste twee optredens   een schriftje voor zich, van waaruit hij de teksten las.”

In 1983 werd de cassette ’Macht Kaputt Wass Euch Kaputt Macht’ uitgegeven. De tape werd goed ontvangen in onder andere Punkzine ’De nieuwe Koekrand’. Mede hierdoor werd er meer en meer opgetreden, en ook in Duitsland. “De sfeer in Duitsland was wel anders” aldus Marcel. “Nog grimmiger dan in Nederland, met ontruimingen door de politie en bedreigingen door Nazi Skinheads enzo . Het publiek was nog fanatieker dan bij onze optredens in Nederland en ze gingen er vol op tijdens onze optredens. Wij hadden ook een paar nummers (half) in het Duits, die ook hitjes waren in het Duitse punkcircuit . Nummers zoals ‘Macht Kaputt Wass Euch Kaputt Macht’. En ‘(Wir sind) Die Ratten vom Mull’ 

Het laatstgenoemde nummer verscheen op de EPRight is Might’,  die vlak na de eerste cassette werd uitgegeven. Het nummer werd zowaar een heuse culthit  in Duitsland. Niet op de laatste plaats omdat het nummer door de Politieke Partij de “ Anarchistische Pogo Partei Deutschland (APPD)” werd gebruikt als de track in haar verkiezingsspotje voor de verkiezingen van 1998.  De plaat werd ook in de Verenigde Staten uitgegeven door Pushead op zijn Pusmort label.”

Neuroot op pauze
“Vanaf 1981 hebben we veel opgetreden. In Nederland, Duitsland, België, Denemarken en ook in Engeland. Dat was lange tijd ons laatste wapenfeit van Neuroot. Op een gegeven moment was ik er wel even klaar mee” vertelt Marcel. “Neuroot stopte in 1988, daarna (1989) heb ik nog de Instrumentale band Mother opgericht en daarmee opgetreden vanaf 1989 tot 1994. Ik moest iets gaan doen met een opleiding. Daar was ik in  de jaren 80  mee gestopt. Dus ging ik  studeren en stichtte uiteindelijk ook een gezin . Toen was er even weinig rock & roll.”

En weer verder…naar Azië
Per toeval zijn we daarna  weer gaan spelen, ter ere van het verschijnen van de verzamelelpee ’ Punk’s not Deaf’ Daar nam Neuroot de nieuwe track ‘Rattrap’ voor op. En van het een komt het ander. “Het live spelen vond ik altijd wel gaaf” aldus Marcel. “En we besloten ook  om alleen nog dingen te doen die we echt wilden. Dus niet optreden voor het optreden door heel Nederland. In Arnhem treden we wel nog veel op.”

En zo komt  het dat Neuroot als één  van de weinige, zo niet de enige, band van de tweede lichting uit de jaren 80  nog altijd actief is. Neuroot heeft uiteindelijk ook tweemaal in Azië opgetreden. “Dat begon ooit als grap” vertelt Marcel. “Een goede vriend van mij woonde in Bejing. Ik schreef hem ooit dat het wel gaaf zou zijn, als  wij  bij hem konden komen spelen. Hij vertelde altijd dat er  een erg levendige punkscene was in China. Uiteindelijk werd er besloten om  er meerdere optredens te geven , waaronder ook in Wuhan. Dat was echt supergaaf! En gewoon rondreizend met de trein. .”

“Ik wist dat er een levendige scene is in landen zoals Indonesië, De Filipijnen en  Japan China is echter nog steeds heel erg afgesloten  van het Westen,  en daarmee behoorlijk onontgonnen voor Westerse punkbands. Het is ook best moeilijk om er binnen te komen vanwege de omvangrijke en arbeidsintensieve visumprocedure. Onderdeel hiervan was ook dat ik van tevoren alle songteksten  moest aanleveren. Niet dat het heel veel uitmaakte,  want de gemiddelde Chinees spreekt of verstaat nauwelijks Engels.  Eén van onze optredens werd ook op het laatst moment verboden door de lokale partij. Waarom dat is gebeurd weet ik niet.”

“Het was echt fantastisch om daar op te treden! We hebben in 2018 een zestal steden in China  bezocht, waaronder Beijing, Shanghai, Wuhan en Chengdu. In het  jaar daarop, in 2019, bezochten we het zuiden van China, met steden als Hong Kong en Macau, en het eiland Taiwan, voordat we ook optraden in Japan in onder andere  Tokio en Osaka.”

De toekomst?
“Ik heb geen zin meer om weer met Neuroot  veel te touren door Nederland. Dat hebben sinds 1981 al gedaan. We zijn echter wel nog van plan om nogmaals richting Azië te gaan en andere dingen te doen die we nog niet eerder hebben gedaan. En deze keer weer in een andere regio. Maar ja, dat kan nu even niet vanwege  de coronacrisis . Daarnaast hebben we in de nieuwe bezetting in 2019 al een nieuwe EP gemaakt en zijn we van plan om dit jaar of volgend jaar een nieuw album uit te brengen.” De huidige de discografie van Neuroot blijft dus ook in de toekomst groeien. 

Meer informatie: Neuroot Website www.neuroot.com; de Facebook pagina: https://www.facebook.com/officialneuroot; de bandcamp pagina van de band: https://neuroot.bandcamp.com/ en de Neuroot  pagina op Wikipedia:  https://nl.wikipedia.org/wiki/Neuroot

Door: Erik Nijsten