Leuk die muziek, maar het oog wil ook wat! In de rubriek Ontwerp ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de ontwerpers over hun artwork. In deze aflevering gaat Follow The Music in gesprek met Pieter Holkenborg van Automatic Sam en Josée Wuyts en Frans de Groot over het artwork van de plaat ARCS.
Wie zijn de makers / ontwerpers van het artwork?
Josée Wuyts en Frans de Groot
Hoe zijn jullie bij deze twee ontwerpers gekomen?
Pieter: “Onze gitarist Rense Slings en onze bassist Erik Harbers hebben een tijd naast het atelier van Josée en Frans gewoond.”
Kenden jullie de muziek van Automatic Sam?
Josée en Frans: “Ja, we kennen Rense en Erik van Automatic Sam. Zij woonden allebei bij ons in huis, in het voormalig klooster aan de Dobbelmannweg in Nijmegen. En onze muzikale interesses hebben raakvlakken waardoor we in elkaars werk geïnteresseerd raakten.”
Hoe zijn jullie tot dit ontwerp gekomen?
Josée en Frans: “Ons werk was er al. Rense en Erik vonden enkele prenten uit de serie Abstracties, Ritme En Patronen mooi. De keuze viel op de prent Abstractie Oranje Blauw Zwart, omwille van de repeterende ritmes en de kleuren.”
Pieter: “Het is een abstractie van Oranje Blauw Zwart uit de serie Ritme en Patronen. In het werk gaan geometrische patronen de dialoog aan met niet geordende typografische vormen en het past daardoor perfect bij het thema van ‘ARCS’. ‘ARCS’ gaat over onvermijdelijke bewegingen, het natuurlijke verloop van gebeurtenissen of ritmes en patronen die in de natuur terug te vinden zijn. De nummers op het album verhalen steeds over de plek van het individu binnen zo’n patroon.”
In hoeverre heeft de muziek geïnspireerd bij het maken van het artwork?
Josée en Frans: “Muziek, onder andere elektronische muziek, is een belangrijke inspiratiebron. De partituren zijn zeer verwant aan de taal van onze grafiek, bijvoorbeeld in herhalingen, ritmes, lijnen, punten, vlakken, etc.”
Pieter: “Het is een bestaand werk. Het is vooral een prachtig toeval dat het thema van de plaat en het kunstwerk hetzelfde is. Vandaar dat het, naar onze mening, zo goed bij elkaar past.”
Welke materialen zijn gebruikt om het artwork te maken?
Josée en Frans: “Zink, afdeklakken, zuren, inkten, rollers, spatels, papier, vilt en de etspers. En natuurlijk onze handen en ons creatieve verstand.”
Hebben jullie al eerder een hoes voor een band ontworpen/gemaakt?
Josée en Frans: “Nee. Maar we hebben vaker naar aanleiding van een aantal andere hoezen van LP’s gedacht dat ons werk zeer geschikt voor een LP hoes zou zijn. Wij hebben nu een detail van de prent aangeleverd, het ontwerp is vervolgens uitgewerkt door Anne Hopman (ook iemand die bij ons in huis woont) van More Or Less Design.”
Heb je nog tips voor andere bands/ontwerpers voor het maken van artwork?
Josée en Frans: “Vraag vooral ons. ”
Wat is jullie favoriete artwork / jullie favoriete hoezen?
Josée en Frans: “Bijna alles van Cy Twombly, misschien wel alles want hij is erg goed. Verder ook Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan. De verschillende hoezen met het werk van Ton de Leeuw, ontworpen door zijn vrouw Arlette de Leeuw. De grafiek die zij maakte was daar zeer geschikt voor. Bijvoorbeeld de ets die gemaakt is voor Night Music. En de hoezen van Jan Boerman, vaak met gedeeltes van de partituren.”
Pieter: “Persoonlijk vind ik al het artwork (zowel albumhoezen, posters, etc) van The Melvins er altijd supertof uit zien.”