Bekijk ’t Maar! Alaskans – Paul Alexander

Videoclips zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering gaat Follow The Music in gesprek met Twan Stoffels (zang/gitaar), Peter Mol (gitaar), Bjorn van de Kraats (bas), Lasse Schothorst (drums) van de band Alaskans en de makers Yuri Keukens en Thomas Lazeroms over de clip Paul Alexander. 

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
Twan: “Voor de clip zijn we naar Luik in België gereden. Dat was begin september 2016. We wilden nog wat van de schemering meepakken. We hebben de hele video in een dag opgenomen. Op die manier volg je de hoofdrolspeler (Twan) als het ware voor een dag door deze stad. We zijn twee keer op en neer geweest; de eerste keer puur om locaties te zoeken en onze ideeën uit te stippelen. In Nederland zijn natuurlijk ontzettend veel mooie plekken, maar we hebben voor Luik gekozen omdat deze stad enorm tot de verbeelding spreekt. Er hangt een urban-industriële sfeer die goed bij het verhaal past. We wilden ook voorkomen dat de locatie zou worden herkend. Dat zie je er op één of andere manier vaak toch aan af, dat Nederlandse.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Thomas: “Yuri Keukens en ik hebben het nummer vaak beluisterd om te zien wat de associaties waren met de muziek. Er waren bepaalde beelden die meteen te binnen schoten; stadse sferen en ruige kleuren. Na het bekijken van een aantal videoclips ter inspiratie kwamen er concrete ideeën naar boven. We wilden een sfeervolle clip van een vervallen stad waarin iemand herinneringen ophaalt aan een tijd die hem dierbaar was. De stad zelf moest hierin een grote rol gaan spelen. Met twee bandleden (Peter en Twan) en de filmmakers zijn we er met de auto op uit gegaan, op zoek naar een plek met de juiste ‘look’. Over de Duitse grens vonden we niet wat we zochten. Na een volle dag rijden en zoeken typten we thuis de woorden ‘vervallen stad’ in op Google en kwamen uit op Luik in België. Daar moesten we naartoe.”

Twan: “De drang om te ontsnappen en het terugverlangen naar iets wat er niet meer is, zijn thema’s die vaker terugkomen in mijn teksten. Die elementen zie je beide terugkomen in de clip: iemand die ergens naar op zoek is en/of vlucht.”

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
Thomas: “Aangezien we vrij documentaire-achtig te werk zijn gegaan, richtten we onze camera ook op mensen die daar niet om hadden gevraagd. Vaak hebben we ze er om gevraagd, maar het richten van je camera op iemand zorgt voor de meest uiteenlopende reacties. In Luik vonden we niet de meest gastvrije of openhartige mensen, maar elke ontmoeting was interessant op zijn eigen manier. Het was bijzonder om mee te maken hoe sommige mensen ontzettend verlegen werden, waarop wij dan in gebrekkig Frans moesten uitleggen wat we kwamen doen. Wat we leerden, was dat vrijwel iedereen in is voor een praatje en vaak ook medewerking, ook al ziet dat er op het eerste gezicht misschien niet zo uit.”

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
Thomas: “De kosten voor het maken waren zo’n € 500, inclusief benzine. Deze zijn betaald uit de bandpot, het grootste deel gaat naar de filmmakers. We hebben verder zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de middelen die we hadden.” Twan: “Lazeroms en Keukens hebben ons dan wel enorm gematst, zij hebben een heleboel werk verzet!”

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
Thomas: “We hebben vooral gewerkt met wat er voorhanden was. We wilden de stad Luik als een karakter laten doorschemeren in de video en hebben dus veel live-momenten in de stad opgenomen. Verder zijn er weinig ‘props’ aan te pas gekomen.”

Wat zijn de tips voor andere bands/filmmakers?
Thomas: “Wanneer je weinig budget hebt, kun je altijd creatief te werk gaan met de middelen die je hebt. Locaties, props, mensen, noem maar op. In plaats van een concreet oorspronkelijk idee dat je hebt bij de track, kun je dat wat beschikbaar is erop aansluiten. Vanuit die beperking kan juist veel creativiteit ontstaan.”

Wat is jullie favoriete videoclip / regisseur en waarom?
Twan: “‘House of Cards’ van Radiohead vind ik heel sterk. Ik kijk graag films van o.a. de regisseurs Wes Anderson en Taika Waititi.”
Peter: De video ‘The woodpile’ van Frightened Rabbit: één van de weinige clips waar ik naar moest blijven kijken.”
Yuri: “De clips ‘Star Guitar’ van The Chemical Brothers en ‘Yonkers’ van Tyler the Creator.”
Lasse: “‘Numb’ van U2.”
Bjorn: “‘Ocean of Night’ van Editors: een toffe zwartwit-clip in slowmotion, daar hou ik van. De overgangen van de bandleden en live-beelden zijn goed gedaan. De clip en muziek matchen gewoon mooi.”
Thomas: “‘Black Star’ van David Bowie.”