Gray Code
De band Gray Code werd in 2006 opgericht door de twee schoolvrienden Joni van der Leeuw en Benjamin van Gaalen. Na meerdere optredens in Den Bosch en omstreken en een eerste demo, verliet bassist van het eerste uur Benjamin van Gaalen de band. Hij vertrok voor een half jaar naar Nieuw Zeeland. Reinout Versteeg werd als nieuwe bassist aangetrokken.
Er volgde een muzikale koerswijziging en nieuwe, meer indierock georiënteerde, nummers werden geschreven. Optredens in onder andere de Roos van Nijmegen werden succesvol afgewerkt. Bij Recovery, een van de nieuwe nummers, besloot de band een videoclip te maken. En met succes!
Hoe zijn jullie op het idee gekomen om voor het nummer recovery deze clip te maken?
“We hadden Recovery als een singletje opgenomen en hadden nog wat studiotijd tegoed van een bandwedstrijd. We besloten nog geen EP uit te brengen, dus bedachten wat anders: een videoclip. Die hadden we nog niet!”
Wie is de maker van de clip?
“De maker van de clip is Mark du Maine. Hij is een vriend van mij van de middelbare school en heeft altijd al een voorliefde gehad voor muziek en videobewerking. Toentertijd was hij veel bezig met het monteren van YouTube-filmpjes, waarin hij onder andere met beelden van Family Guy trailers namaakte.”
“Zijn eerste knaller was de trailer van de film 300. Hij is nog wel te vinden op andere YouTube kanalen, maar de originele versie is helaas al een tijd geleden verwijderd. Hij wist een groot publiek te bereiken met deze filmpjes, zijn 300 Family Guy-trailer had 6,5 miljoen views. De enige originele trailer die nog online staat op zijn account is de braveheart trailer. Deze kun je nog nakijken, als je ingelogd bent.”
Hoelang heeft hij er over gedaan?
“Het uitzoeken en downloaden van alle muziekvideo’s kostte alleen al veel tijd. Gelukkig kende Mark al heel veel clips waar hij een idee bij had hoe hij ze kon verwerken. Hij overlegde af en toe met mij welke artiesten er wel of niet in zouden komen. Uiteindelijk zijn er 184 verschillende clips gebruikt. In totaal zat er zo’n 200 uur werk in de clip. Als hij er nu nog eens over nadenkt had hij er een enorm geldbedrag voor een dergelijke clip kunnen vragen. Wij wisten vooraf ook niet dat het zoveel werk zou zijn. Eenmaal begonnen, was er geen weg meer terug.”
Nadat de video werd uitgegeven, ging het snel met de publiciteit onder andere in de Nieuwe Revu, hoe kwam dat?
“Het eerste wat er gebeurde om het balletje te laten rollen was door de clipmaker zelf. Hij kende wat jongens van Flabber en kreeg ze zover om de clip te posten. Logischerwijs schoten de views omhoog. Binnen een week stond de teller al op 10.000 unieke views. Dit merkte ook het blad Nieuwe Revu en ze schreven er een stukje over.”
“Daarna ging het snel: ik werd gebeld door de NOS met de vraag of ze een kort item mochten maken over de videoclip. Aan de hand van het stukje in de Nieuwe Revu waren ze ons op het spoor gekomen. Aan de telefoon werden meteen de dingen gevraagd die ze nodig hadden en de daaropvolgende avond werd er een minuut lang besteed aan onze clip. Door Eva Jinek nog wel!”
Wat gebeurde er nadat jullie clip in het NOS journaal was verschenen? Rinkelde de telefoon toen of bleef de interesse uit?
“De clip werd op 14 oktober gelanceerd en het item zat in het NOS Journaal van 29 oktober. We hadden er zelf nog niet goed over nagedacht en gewoon de clip online gezet: wisten wij veel! We hadden geen nieuwe EP, we waren nog volop bezig met het schrijven van nieuwe nummers, daarnaast waren we net begonnen met het ontwikkelen van een goede website en alles wat daarbij komt kijken.”
Uiteindelijk nam ook De Wereld Draait Door contact met jullie op…
“De Wereld Draait Door (DWDD) vroeg via de mail of we al een interview op tv gepland hadden staan in verband met de clip. Natuurlijk was dat niet het geval waarop telefonisch contact volgde. De mensen van DWDD vroegen ons vrijdag 30 oktober of we maandag 2 november langs konden komen. Uiteindelijk hebben wij aangegeven dat graag te willen doen.”
“DWDD vroeg ook of ze de maker van de clip dan mee kon komen en of we misschien niet nog een live videootje hadden. Mark wilde wel mee, alleen een live video werd lastiger. Ook hadden we natuurlijk geen EP aan te bieden en niet eens een fatsoenlijke website. Of die dingen de doorslag gaven weten we niet, het was allemaal erg kort dag. Uiteindelijk kozen ze voor die maandag voor een andere band. Wel werden we gevraagd om ze op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de band.“
Twee maanden na het lanceren van Recovery is de band uit elkaar gegaan. Wat was de belangrijkste reden?
“Uiteindelijk veranderde de insteek van de band. We wilden echt iets serieus en doordacht opzetten. We hadden iemand aan ons gebonden die ons een zetje in de goede richting wilde geven en we maakten plannen en schreven nieuwe muziek. Voorheen was het vaak Joni die met een conceptidee aankwam waar we mee dan aan de slag gingen. Deze taken werden steeds meer overgenomen door de hele band. Tegelijkertijd werkte Joni veel aan zijn project OIIO en hij besloot om verschillende redenen te stoppen met Gray Code. Dit was eind 2009, een maandje of twee na het uitbrengen van de clip. Wij hebben na het vertrek van Joni nog wat dingen geprobeerd met een andere zanger, maar dat heeft uiteindelijk niet voor een nieuwe doorstart kunnen zorgen. Op 12 december 2013 speelden we wel nog een reünieshow in Merleyn.”
De bandleden van Gray Code hebben in de jaren erna in veel andere bands gezeten. Joni en Timo Pisart hebben veel aan OIIO gewerkt. Reinout, Joni en Roel Smeets hebben samen een EP opgenomen met Zebra Zulu. Jochem Goossens heeft in onder andere Say Keys en Prezz gespeeld. In 2013 kwam Gray Code nog een keer bij elkaar.
De teller van Recovery is inmiddels blijven steken op net geen 20.000 views. Het laatste commentaar is van Robert Meijerink, programmeur bij Doornroosje en Merleyn: “mooie clip!” schreef hij 4 jaar geleden en dat commentaar is nog steeds van toepassing op Recovery.
Door: Erik Nijsten