Bekijk ‘t maar! Aafke Romeijn

 

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
Charlotte: “Het grootste gedeelte van de clip is getekend en hiervoor zijn eerst honderden foto’s gemaakt die als voorbeeld dienden. Het videogedeelte is opgenomen met een Canon 60D op een slider, in de slaapkamer van Aafke. Een witte muur is immers een witte muur, of het nou een slaapkamer of een studio is.”
Aafke: “Ik heb eigenlijk heel weinig meegekregen van de opnames, omdat vrijwel al het werk door Charlotte is verzet. En dat was heel veel werk!”

Waar gaat de clip / het nummer over?
Aafke: “Het gaat over mij en mijn vader. Hij was nog jong toen ik geboren werd. Nu ik zelf al lang de leeftijd gepasseerd ben waarop hij kinderen kreeg, besef ik wat voor impact dat gehad moet hebben.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Aafke: “Charlotte kwam na een instore naar me toe en vroeg of ze een clip voor me mocht maken. Ik zei: “Ja, duh!” Ze gaf aan dat ze Karakter het meest geschikte nummer vond: dat kwam goed uit, want die stond op de rol als tweede single. Ik heb haar vrij gelaten in hoe ze de clip vorm gaf. Ik laat de mensen waarmee ik werk het liefst zo vrij mogelijk. Ik merk dat daar de meest verrassende en mooie dingen uitkomen. Ik ben in het schrijven en produceren van mijn muziek al een redelijke dictator. Als ik dan de fijne kunstenaars om me heen ook nog ga plat bemoeien, denk ik dat wat ik maak uiteindelijk een heel saai product wordt. Toen Charlotte één scène klaar had, die met de gebreide trui, heeft ze die mij laten zien. Ik was echt enorm onder de indruk.
Charlotte: “Toen ik het nummer hoorde, had ik er meteen een heel duidelijk beeld bij. Zoals ik het toen in mijn hoofd had, is het ook geworden eigenlijk. Alleen het idee om Aafke zelf ook in beeld te brengen, kwam pas later. Ik vond het toch ook belangrijk dat zij zelf in beeld kwam, omdat het een videoclip is en geen animatiefilm. Aafke liet mij vrij in de invulling van de clip, het mocht mijn interpretatie van het nummer worden. Ik wist dat het nummer over haar vader ging, maar verder niks. Ik weet niet hoe haar vader eruitziet en ik denk ook niet dat het belangrijk is. Het was wel grappig dat het meisje dat ik model had laten staan voor de jonge Aafke, in de getekende versie op haar zusje bleek te lijken. Een leuk toeval.”


Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?

Charlotte: Wat ik wel bijzonder vond, was de scene waarin het meisje haar vader als een papiertje opvouwt. Ik had bedacht hoe dat eruit zou gaan zien en had tekening na tekening zitten maken. Toen ik eindelijk zo ver was dat ik dat stukje voor het eerst kon laten afspelen, met de tekst van Aafke erbij, kreeg ik zelf kippenvel. Bizar dat je iets helemaal van tevoren kunt bedenken en dat je jezelf dan toch nog verrast met het resultaat. Dat gebeurt niet vaak.”
Aafke: “Wat ik echt heel bijzonder vond was dat Charlotte een jongere versie van mij heeft verzonnen zonder jeugdfoto’s of wat dan ook. Die versie bleek echt als twee druppels water op mijn kleine zusje te lijken. Verder vind ik het heel bijzonder dat ik zoveel reacties krijg van vaders die moeten huilen van het nummer in combinatie met de clip. Dat raakt mij dan weer. Emotie-feedbackloop!”

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
Beide: “Eigenlijk is het niet te betalen, een animatie. 970 tekeningen zitten er in deze clip en dan nog het fotograferen, filmen en monteren. Het is echt belachelijk veel werk. Laten we het erop houden dat het maar goed is dat ik geen uren-administratie heb bijgehouden. In ruil voor deze clip heeft Aafke filmmuziek geschreven en geproduceerd bij een ander animatieproject van Charlotte: Top Dog.”

Wie is de maker van de videoclip?
Charlotte van der Wiel van SJALOT ontwerp in Nijmegen. Een grafisch ontwerper die af en toe een uitstapje wil maken naar de wereld van de animatie.

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
Charlotte: “Er is gefotografeerd en gefilmd met een Canon 60D. De tekeningen zijn allemaal in de computer gemaakt met behulp van een muispen. Dus wel handmatig getekend, alleen niet op papier. Het voordeel daarvan is dat je niet elke tekening blanco hoeft te beginnen, je kunt de voorgaande tekening als basis gebruiken en aanpassen.”

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
Charlotte: “Ik kan alleen zeggen dat als je aan een animatie denkt zoals deze, je als maker wel heel erg achter het nummer moet staan want het is ontzettend veel werk. Als je dan halverwege geen zin meer hebt, of het nummer niet meer kunt aanhoren, heb je een probleem.”
Aafke: “Zorg gewoon dat je een heel fijn netwerk van goede en getalenteerde zzp’ers om je heen opbouwt. Dat is niet alleen heel gezellig, maar het zorgt ook voor creatieve ruilhandel. Een clip maken is vaak onbetaalbaar voor een muzikant en natuurlijk ook voor een filmmaker. Als je iets voor elkaar kunt betekenen zoals Charlotte en ik, dan is dat echt te gek.”

Wat is jullie favoriete videoclip / regisseur en waarom?
Charlotte: “Ik vind Supernova van Ray LaMontagne geweldig. Een super toffe animatie en het lijkt ook nog eens over mijzelf te gaan.”
Aafke: “Ik heb veel favoriete clips, dus ik kies er eentje: Around The World van Daft Punk. Ik ben sowieso enorm fan van dansclips met enorme choreografieën, ik zou het liefst zelf ook een keer een massale dansclip opnemen. Het knappe aan Around The World is dat alle “typetjes” één laag van de muziek vertegenwoordigen.”