Bekijk het maar! Ashes of Many

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
“De video is 9 februari in de St. Nicolaaskapel te Nijmegen.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
“De band gaf eigenlijk direct al aan geen verhaaltje te willen, waar ik erg blij mee was. Ashes of Many heeft een hele sterke podiumpresentatie en dat wilde ik precies zo in de clip laten zien. De hele band gaat volledig op in de nummers die ze spelen. De kapel in Nijmegen bood een zeer unieke locatie waarmee de band zich meteen kon onderscheiden van de ‘concurrentie’. Als zij zich gewoon zouden presenteren zoals ze op het podium deden, samen met de unieke locatie en slim camerawerk, wist ik dat de clip heel mooi kon gaan worden.”

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
“Ten eerste dat het eigenlijk heel gemakkelijk ging allemaal. We kwamen nauwelijks obstakels tegen en de clip stond er binnen vijf uur op, dat viel me enorm mee. Verder liepen er, wanneer we pauze hadden, de hele tijd toeristen de kapel binnen om eens rond te kijken. Een oudere dame vroeg toen aan de band om eens wat te spelen. Dat hebben ze maar niet gedaan…”

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
“Ik weet geen exacte cijfers, maar het heeft niet veel gekost. Er is alleen wat extra licht gehuurd. De rest van de spullen (overige lampen, statieven) konden we lenen van Kapelsessies en camera’s e.d. had ik allemaal zelf in huis. Het gebruiken van de kapel was gratis.”

Wie is de maker van de videoclip?
“Simon van Eik heeft alles gefilmd, geregisseerd en gemonteerd. Thomas Keuvelaar heeft ook gefilmd. Edwin Niemantsverdriet heeft de productie voor een groot deel op zich genomen samen met Koen Vroom, de zanger van de band.”

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
“Ik heb twee DSLR camera’s gebruikt (Canon 550D en Canon 600D) uitgerust met een 50mm 1.4 en 50mm 1.8 lens. Daarnaast een hoop parren met kleurfilters, een flinke stroboscoop, wat bouwlampen en nog twee spots die je ziet flitsen in de clip. Dat was het eigenlijk wel.”

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
“Aan de filmmakers: Hou het simpel! Probeer geen moeilijk verhaal te vertellen. Neem de kracht van de band en hun nummer als uitgangspunt en bedenk daar een concept omheen, dan pas komt de techniek. Dat is wat de fans willen zien, en waar je nieuwe liefhebbers mee kan aanspreken. Aan de band: Geef je volledig over aan de filmmaker en presenteer jezelf zoals je op het podium bent, hoe dat ook mag zijn.”

Wat is jullie favoriete videoclip / regisseur en waarom?
“Momenteel ben ik erg enthousiast over “all is dull” van de Staat. Een perfect voorbeeld van een leuk idee wat gerealiseerd is met simpele middelen, met maximaal resultaat!”