Bekijk het maar! Orange Maplewood

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
“De Animatie is in Lochem gemaakt gedurende mijn vrije avonden en weekeinden, de effectieve duur is toch zeker wel dik 3 maand geweest. De videoclip heeft een ongebruikelijke duur gehad van conceptie tot eindproduct in verband met technische problemen. Hierdoor is werk dat niet ondersteunt werd door eventuele back-ups, vrijwel al het digitale materiaal, verloren gegaan en heeft ons gereduceerd tot de tekentafel. Dit heeft ons echter wel weer de mogelijkheid gegeven het concept aan te passen en ondanks het oponthoud tot dit eindproduct te komen. In deze tweede etappe heb ik dan ook de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen treffen om zoiets tragisch in de toekomst te kunnen voorkomen.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
“Jordy had contact opgenomen met mij via Facebook na aanleiding van een ander project dat ik had ge-upload. Hij kwam met het voorstel om een clip te maken voor superdestroyer en ik dacht bij het horen van de muziek meteen ‘briljant. Ik had al direct allerlei scenario’s in mijn hoofd. We hebben in eerste instantie gewoon in een restaurant besproken welke ‘feeling’ het project moest hebben, hierbij zijn we sterk beïnvloed door fantasy genres zoals met name het werk van Tolkien. Gedurende de duur van het project is de muziek echt deel van me geworden en geloof ik dat het mijn stijl ook beïnvloed, het werkt in mijn beleving heel symbiotisch samen met de stijl die ik al had en de ideeën die er in verschillende brainstorm sessies zijn besproken. Er is ook heel veel van de clip ge-improviseert tijdens het luisteren van de muziek, omdat de band me heel veel ruimte had gegeven om creatief los te gaan.”

Is er nog iets leuks of bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
“Ik ken Jordy al sinds we allebei net uit de luiers waren. We hadden echter al een tijd niet echt contact gehad. Het samenwerken was voor mij dan ook niet alleen één grote nostalgie-trip, maar ook supervet om zo’n product neer te zetten samen met de band.”

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
“Vooral tijd, de benodigdheden waaronder de tekenspullen en mijn laptop waren al in mijn bezit, dus ik heb voor dit project geen andere kosten gemaakt naast de investering die in heb gedaan voor ik begon.”

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
“Ik heb alles met de computer gemaakt en ge-edit met de voor gemixte track eronder die ik aangeleverd heb gekregen van Orange Maplewood, met uitzondering van de schetsen en concept fase die vrijwel exclusief op papier in hard-cover blanco tekenboeken is gemaakt.”

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
“Vooral veel bij jezelf nagaan wat je wil en hoe je het ‘t beste aan kan pakken, kijk naar wat je moet verbeteren, accepteer feedback en leer ook wat je sterke punten zijn. Heel cliché allemaal, ik weet het, maar dit is momenteel wat voor mij werkt. Communiceren, realistische doelstellingen halen en vooral back-ups maken zijn dingen waarin ik mezelf heb moeten verbeteren, maar dat is voor iedereen anders natuurlijk.”

Wat is jullie favoriete videoclip / regisseur en waarom?
“Ik heb niet perse een favoriete clip/regisseur. Geen enkel stuk Animatie beweegt je op de zelfde manier, de waarde die je hecht aan die emoties is soms moeilijk te pijlen ten opzichte van elkaar. Het ligt er helemaal aan hoe ik in het moment zit, soms kom ik net iets tegen wat perfect aansluit op m’n emotie en op een ander moment kan het weer iets totaal anders zijn. De Avatar series van Nickelodeon, Studio Gibli en Disney zijn waarschijnlijk de bekendste namen waar ik van onder de indruk raak, maar de grootse inspiratie komt soms uit het kleinste hoekje. Hier en daar komt er vaak een ongelooflijk goede animator voorbij met een briljant stuk en bevestigd mijn gevoel dat ik nog een lange weg te gaan heb. Aan de ene kant is dat eng omdat er nog zoveel te doen is om daar te komen, aan de andere kant is het geweldig omdat er nog zoveel ruimte is om te groeien.”

De single Superdestroyer en de volledige debuut plaat Just Another Fairytale zijn nu verkrijgbaar.