Bekijk ‘t maar! Visitors

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
“Ik heb de zomer van 2014 ervoor opgeofferd om deze clip te maken. Nee hoor, maar zo voelt het wel soms. De clip is opgenomen in mijn kleine appartement in Nijmegen. De woonkamer was de set. De slaapkamer was omgetoverd tot filmstudio voor greenscreenopnames en een plek voor een schaalmodel van een stad. Even geen bezoek over de vloer, want het huis stond op z’n kop.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
“Mijn project heet Visitors en heeft alles te maken met (retro)futurisme. Ik wou al lange tijd een ruimteschepen gevechtsscene opnemen (zoals die van Battlestar Galactica uit de jaren zeventig) En het idee om een video te maken met poppen in de stijl van Jim Henson, paste gewoon prima in het hele concept. ”

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
“Ik heb de clip in m’n eentje gemaakt. Dat is wel eens lastig als je jezelf opneemt met een masker of als je een pop moet animeren. Alles valt om of uit elkaar, de camera is niet scherp, te donker, de geheugenkaart is vol, Etc. Ik heb ervaring met het werken bij professionele filmopnamen voor televisieproducties. Dat is een groot verschil. Het is een behoorlijke uitdaging om dit na te doen met goedkope bouwlampen, gammele statieven en op 12m2. Daarom ziet de clip er ook zo uit. Het rammelt, het is no-budget en 100% DIY. Stiekem ben ik daar wel trots op.”

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
“Ik heb geen budget voor het maken van een clip. Ik betaal alles zelf. Omdat ik er lol in heb. En misschien verdiend het zich terug in de vorm van reclame. De camera heb ik vorig jaar aangeschaft en verder is het vooral knutselmateriaal zoals verf en lijm.”

Wie is de maker(s) van de videoclip?
“Ik heb alles zelf gedaan. Van het maken van de pop en masker, het poppenspel, het camerawerk en licht tot het monteren in de computer. Ik ben redelijk creatief, heb een kunstacademieachtergrond en veel ervaring in videoproducties. Daarnaast vind ik het leuk om nieuwe technieken te ontdekken.”

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
“Een goedkope dslr-camera met allerlei oude pentaxlenzen, eenvoudige bouwlampen met een blauwfilter (belangrijk) en natuurlijk een greenscreendoek. De clip is gemonteerd op een snelle pc met Premiere en After-effects. Bijna elke scene zit boordevol lagen. De pop is gemaakt van piepschuim een badjas en een mop (dweil), de robot ben ik met een schuimrubberen robotmasker op. De ruimteschepen en de stad zijn van karton.”

Waar gaat de clip over/wat is het idee?
“In de clip zie je een man achter een computerscherm zich ergeren aan zijn computer die niet doet wat hij wil. Het nummer gaat over hoe techniek ons leven bepaalt en vormt. Hoe het soms lijkt alsof dingen steeds ingewikkelder worden en je steeds afhankelijker wordt. Als het niet werkt, kun je je machteloos voelen. Het zijn mijn eigen frustraties omgezet in een komisch videoclipje. Waarom moet alles altijd maar geüpdatet worden? Ik denk dat velen zich er in kunnen herkennen.”

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
“Ja, ik heb heel veel tips. Over montage, belichting, kleur, compositie, etc. Je kunt ook talloze tips krijgen via Youtubekanalen als FilmmakerIQ, RedLetterMedia. Via Coursera is zelfs een hele filmstudie te volgen. Maar van zelf doen leer je veruit het meest.”

Wat is jou favoriete videoclip / regisseur en waarom?
FKA twig – Water Me. Omdat deze van het beeldscherm spat en het nummer zó waanzinnig mooi is.“

Alle tot nu toe verschenen clips van Visitors zijn hier terug te vinden.