Bekijk ’t maar! Breekpunt – Bestaan

Videoclips zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering gaat Follow The Music in gesprek met Breekpunt over de video Bestaan.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
De eerste scenes hebben we opgenomen in december 2015. De tweede helft van de clip is begin april opgenomen. In totaal hebben we een uur of 7 a 8 opgenomen maar er zat dus wel een paar maanden tussen de twee shoots.

Wie is de maker van de videoclip?
Dat zijn wij zelf! Wij hebben inmiddels vijf clips samen gemaakt en onze taakverdeling is dat ik me vooral bezighoud met de productiekant: acteurs regelen, locaties zoeken, eventueel extra materiaal regelen en meer. Ali is vooral bezig met het creatieve plaatje. Hij bedenkt het concept, hoe de clip eruit gaat zien, filmt het en monteert het. We kennen elkaar al meer dan vijftien jaar dus in de loop der tijd heb ik wel geleerd om op zijn visie te vertrouwen. Als producent is dat soms lastig omdat hij altijd alles tot het laatste moment uitstelt. Voor de Anders Niemand video voor Slick belde hij mij letterlijk een avond van tevoren dat ‘we helemaal anders’ gingen doen. Ik had toen alle cameraspullen al op de locatie staan! Good times.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden? Het nummer Bestaan is een van de eerste Breekpunt nummers die we hebben gemaakt. De beat komt zelfs nog uit de tijd dat Ali en ik samen in Anders Niemand zaten. Toen we Breekpunt begonnen pakten we deze beat er weer bij en maakten de track. Dit was ergens begin 2014. Toen al hadden het idee dat we voor dit nummer een videoclip moesten maken. Het probleem zat hem echter in de tekst: als je dat heel letterlijk wil vertalen moet je voor het derde couplet afreizen naar Oeganda. Dat ging hem dus niet worden. Eind 2015 wisten we het opeens: we maakten voor de clip een parallelle verhaallijn met soortgelijke personages maar in andere omstandigheden. Zijn het dezelfde personages? Op welk moment komen we ze tegen? Die dingen staan allemaal open voor interpretatie.

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
Het leukste was dat een dag voor de opnames van de tweede helft van de clip Ali zijn pols brak. Dus die hele shoot hebben we moeten cancelen! Alles was al geregeld en toen kon het allemaal niet doorgaan. Zei ik leukste? Ik bedoelde spannendste. Toen Ali een kleine maand later uit het gips kwam hadden we nog een probleem: tijdens de eerste shoot in december had ik (of mijn personage) vrij lang haar wat ik strak achterover had gekamd. Om dat Ali toch even uit de running was besloot ik dat ik mijn haar wel kon knippen. Maar toen hadden we dus een continuïteitsprobleem! Ik heb toen nog een paar weken mijn haar moeten laten groeien voordat we eindelijk verder konden met de clip.

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
Alle acteurs hebben we een kleine vergoeding gegeven en reiskosten. Wisten wij veel dat ze allemaal het diepen zuiden van Limburg kwamen of uit Noord-Drenthe! Gelukkig hebben we meer dan waar voor ons geld gekregen. Voor de rest maak je kleine kosten hier en daar maar de totale kosten waren voor deze clip iets van 300 euro. De camera, lenzen en statieven hadden we al gekocht voor onze vorige clip Zwarte Pakken Monopoly.

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
Nikon D5300, Nikon AF-S 35mm F/1.8G DX, Nikon AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G ED DX en Sevenoak Pro SK-R01P

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
Een clip begint met een idee. Vanuit dat idee kan je verzinnen wat je daar voor nodig hebt. Uiteindelijk is de voorbereiding van de clip 90% van het werk. Filmen kan binnen twee uur gepiept zijn als je weet wat je wil maken. Onze videoclip voor Aight hebben we in 20 minuten geschoten!

Wat is jullie favoriete videoclip / regisseur en waarom?
Alles wat Teemong maakt met Fresku. En de video van Midnight River van Vaults is heel erg tof om dat helemaal hangt op de toffe locaties die ze hebben gebruikt. Simpel, maar effectief!