Bekijk ’t maar! Einfach Kurt – Narcissism Blues

Videoclips zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering gaat Follow The Music in gesprek met Einfach Kurt over de video Narcissism Blues.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
Kurt: “De scenes zijn op 16 en 17 april door Peter Wijnberg geschoten. Hij had ook al eerder de videoclips gemaakt bij Stitches en Push Where It Hurts. Op zaterdag hebben we de beelden met de actrices opgenomen en de zondag erna die met de figuranten erbij in de binnenstad.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Kurt: “Het nummer Narcissism Blues gaat over zelfverheerlijking. Jezelf in het absolute middelpunt plaatsen, maar altijd als een verliezer uit de bus komen. De videoclip laat zien hoe vervreemdend het eigenlijk is om meerdere keren per dag online een status-update te geven over wat je aan het doen bent aan al je online kennissen en vrienden. En hoe dat in de meeste gevallen een verfraaiing is van de werkelijkheid. Je hoeft eigenlijk alleen maar een mooie foto te maken en een klein kleureneffectje overheen te gooien en het lijkt al alsof je leven één groot romantisch avontuur is. In de video wilden we een beeld nabootsen dat je eigenlijk iedere dag ziet, namelijk mensen (jong en oud) die met hun gezicht in hun telefoon zitten en continu posten over wat voor toffe dingen ze aan het doen zijn. Ook als dat niet zo is. Zelfverheerlijking met de telefoon als ego-portaal. We hoefden het in het beeld maar ietjes te overdrijven om het er bizar en grappig eruit te laten zien.”

Jullie hebben op facebook een oproep gedaan aan iedereen die maar wilde om op een zondagochtend te verzamelen en vervolgens mocht iedereen zichzelf filmen. Hoe is die ochtend bevallen?
Kurt: “Peter en ik hadden van te voren wat discussie over hoe laat we af zouden spreken. Peter wilde zeker weten dat hij alles kon schieten voordat de winkels open gingen en wilde dus zo vroeg als mogelijk afspreken, want daarna zou het straatbeeld veranderen. Ik was bang dat er niemand zou komen om acht uur in de ochtend. Maar gelukkig hadden we uiteindelijk genoeg gegadigden die ons uit de brand kwamen helpen en is het allemaal goed gekomen. Voor de figuranten die dit lezen: nogmaals erg bedankt voor jullie hulp!”

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
Kurt: “Naarmate de tijd vorderde op zondag kwamen er steeds meer mensen de stad in. Die troffen dan vervolgens een hele groep mensen die met selfiesticks rondliepen. De verbaasde uitdrukking op hun gezichten was zeer vermakelijk. Een ander mooi en intiem moment was toen Peter uit de kast kwam en ons vertelde over zijn diepste homoseksuele verlangens.”

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
Kurt: “Ik moet Peter nog betalen en hij weet nog niet dat ik dat eigenlijk niet van plan ben. Dus Peter als je dit leest: sorry!”

Wie is de maker(s) van de videoclip?
Kurt: “Zoals eerder genoemd Peter Wijnberg: hij is onder andere werkzaam bij Eyes x Ears en Newborn-Video’s. Zijn collega Rob Janssen van Eyes x Ears heeft geholpen met de drone-shots. De actrices zijn Suzanne Zambon en Nadia Nengerman. Jory en Martijn waren wederom achter de schermen zeer actief. En natuurlijk hebben alle selfie-figuranten hun eigen shots gemaakt en naar ons opgestuurd. Zij zijn co-producenten.”

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
Kurt: “Ik heb een hele zwik aan selfie-sticks gekocht en heb er nog een boel over. We gaan ze denk ik uitdelen bij de album-release show van Narcissism Blues op 2 september in Merleyn. Dat alleen is al een goede reden om te komen mensen!!!”

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
Kurt: “Maak van tevoren een filmplan en maak er vervolgens met zijn allen een leuke dag van. We hebben altijd ontzettend veel lol met iedereen die meewerkt aan onze clips dat we inmiddels altijd uitkijken naar de opnamedagen.”

Wat is jullie favoriete videoclip / regisseur en waarom?
Kurt: “Ik vind de laatste videoclip van Radiohead wel erg mooi, Daydreaming. Paul Thomas Anderson is de regisseur. Volgens mij is hij vooral filmregisseur. Het idee van de clip is eenvoudig, maar zeer effectief: het geeft daadwerkelijk het gevoel dat je dagdroomt omdat Thom Yorke bij het openen van een deur iedere keer in een ander kamer of ruimte belandt. Goed gedaan. Peters favoriete film is Brokeback Mountain.”