Bekijk ’t maar! Juneville – Sweet Zoë

Videoclips zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering gaat Follow The Music in gesprek met Juneville over de video Sweet Zoë.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
Pieter: Sweet Zoë hebben we op een zaterdag, eind februari opgenomen. De clip bestaat eigenlijk uit twee gedeelten: buiten en binnen. De buitenshots zijn in de vroege ochtend gemaakt in de binnenstad van Nijmegen; op de Valkhof, het Stevenshof en in het park. De binnenshots zijn gedraaid in een appartement aan de Sterrenschansweg, met uitzicht op de Ooij.

Wie is de maker(s) van de videoclip?
Pieter: De makers zijn: Jesse Dercks, Vincent van den Akker en Patrick Bosman. Gedrieën vormen zij het bedrijf TheFilmBros. Echt getalenteerde jongens.
Patrick: Al enkele jaren voeren wij filmprojecten uit, vooral voor onszelf. Door de tijd hebben wij veel ervaring opgedaan aangaande technische aspecten, maar ook bijvoorbeeld op organisatorisch vlak. Wij zijn blij dat wij dat nu met anderen kunnen gaan delen doormiddel van videoclips en films.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Pieter: Het nummer waarvoor de clip is gemaakt, is een melancholisch en tragisch liefdesliedje. Dat vroeg om een dito benadering. Sensueel, langzaam en stijlvol. Hiervoor heb ik samen met, een van de cameramensen, Jesse Dercks, een aantal gesprekken gevoerd. De weerslag daarvan is uitgewerkt in een soort van scenario en storyboard. Verder wilde ik zoveel mogelijk gebruik maken van de inventiviteit en creativiteit van Jesse en zijn collega’s Vincent van den Akker en Patrick Bosman. Zij hebben er mijns inziens echt iets heel moois van weten te maken.

Patrick: Van Pieter kregen wij de kans om de videoclip van Sweet Zoë op te nemen, waar wij erg dankbaar voor zijn. Tijdens het ontwerpen van de clip hebben wij ideeën uitgewisseld wat uitgegroeid is tot deze mooie videoclip. Leuk is, dat wij tot op de laatste avond nog nieuwe ideeën opdeden, die wij nog mee hebben genomen in het maken van de videoclip. Als je denkt dat je de cirkel rond hebt, dan kom je altijd weer iets tegen waarvan je denkt: Ja dat is ook gaaf! Het mooie is dat je nieuwe ideeën mee kan nemen naar een volgend project. Het is een doorlopend creatief ontwikkel- en leer-process.

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
Pieter: Spannend was het zeker. Het meisje in de clip, de beeldschone Raissa Faber, heeft gereageerd op een oproep via een filmsite. Vooraf kende ik haar dus niet. Op de dag van de opnamen hebben we haar voor het eerst ontmoet. Maar er was meteen een klik. Toch vond ik het niet gepast om zelf aanwijzingen te geven, terwijl ze nauwelijks gekleed was. Daarom heb ik regisseuse Nina Jilesen gevraagd om Raissa te begeleiden en aanwijzingen te geven. Dat pakte ze professioneel, zonder gene of reserve snel en goed op. Binnen een paar uur was het gepiept. Wij zijn er blij mee, en Raissa ook!

Patrick: Alvorens was alles goed bedacht en doorgesproken, maar voor de filmdag hadden wij Raïssa, Nina en Sjors nog niet ontmoet, wat het wel een beetje spannend maakt aangezien alles op één dag werd opgenomen. Belangrijk is dan de open sfeer, die er gelukkig ook was. In mijn optiek is dat ook nodig om tot een goed resultaat te komen waar iedereen mee kan leven en tevreden mee is. Onderling moet je elkaar feedback kunnen geven maar ook een sociaal gesprek kunnen voeren. Het was tijdens de opnames prettig samenwerken.

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
Pieter: De makers hebben een vergoeding gekregen, net als Raissa.
Patrick: De geïnvesteerde tijd is hetgeen wat het meest kost. Samen spendeer je veel tijd om tot een goed resultaat te komen. Ervaring opdoen is voor ons erg belangrijk en als het resultaat dan is zoals deze clip, dan zijn wij ook heel tevreden. Tijd investeren is niet erg, zolang je de tijd maar goed benut.

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken? 
Patrick: Bij de opname van de clip Sweet Zoë zijn niet bijzonder veel materialen gebruikt. Hoofdzakelijk gaat het om materialen die gebruikt worden om de opname te kunnen maken, zoals camera, licht en accessoires.
Een appartement was geregeld door Pieter en de buitenshots waren gewoon in het openbaar.

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
Pieter: Ik zou iedereen aanraden om van te voren een idee uit te werken, vanuit een visie. Dan blijf je dicht bij je zelf en je bij je muziek.
Patrick: Als je besluit om projecten te gaan doen voor derden, zorg er dan voor dat je dicht bij jezelf blijft. Eerder maakten wij filmprojecten voor onszelf waarbij wij de cinematografie en storytelling belangrijk vonden en nog steeds vinden. Deze aspecten hebben wij meegenomen in het Sweet Zoë project. In het Sweet Zoë project hebben wij veel besprekingen gehad (met zijn 3e, maar ook met Pieter) over welke beelden wij wilden gaan schieten en wat wij over wilden brengen op de kijker. Voorbereiding is erg belangrijk, zodat iedereen weet wat er gaat gebeuren en wat hij of zij kan verwachten.

Wat is jullie favoriete videoclip / regisseur en waarom?
Pieter: Ik ben erg gecharmeerd van Richard Hawley, een Britse crooner. Zijn nummer I Still Want You, melodieus, melancholiek, heeft een prachtclip. En verder Driving me Wild, een recent nummer van Bryan Ferry, met beelden uit de studio; prachtig geschoten natuurlijk.
Patrick: De regisseur die ons het meest aanspreekt is Christopher Nolan. Christopher maakt erg goede films, die diep doordacht zijn. Daarnaast blijft Christopher dicht bij zich zelf. Eén mooie quote van Christopher vind ik: “I have been interested in dreams, really since I was a kid. I have always been fascinated by the idea that your mind, when you are asleep can create a world in a dream and you are perceiving it as though it really.” Bij iedere film van Christopher komt dit weer naar voren. Geweldig.

Een favoriete videoclip kunnen wij niet benoemen. Iedere videoclip heeft zijn eigen sterke punten. Inspiratie voor Sweet Zoë hebben wij onder andere bijvoorbeeld gehaald uit: Wicked Game – Chris Isaak en Driving me wild van Bryan Ferry.

Op 7 mei presenteert Juneville in Doornroosje haar eerste plaat.