Bekijk ’t Maar – Mountain States

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
De videoclip is geschoten op zondag 11 oktober 2015 in het atelier van een gemeenschappelijke vriend.

Waar gaat de clip / het nummer over?
Hologram is een nummer dat sinds het ontstaan hiervan een speciaal plekje in ons hart heeft veroverd. Het was de eerste keer dat we experimenteerde met een ‘langer’ einde en meer instrumentele gitaarstukken. Altijd als we Hologram live spelen gaan we helemaal in het nummer op. We vergeten op dat moment even dat we tegenover een publiek staan en kunnen loskomen van alle verwachtingen en puur genieten van de klanken en het samenspel. Als je je overgeeft brengt het nummer je in een soort trance. Het luisteren van muziek kan net als drugs een betoverende, transcenderend effect hebben. Het leek ons een leuk idee om een luguber persoon in een duistere ruimte een eigen soort drugs te laten ontwerpen en vervolgens zelf te laten innemen. Vervolgens komt hij in een trip terecht en denkt hij dat er een band in zijn kamer staat te spelen. Op het einde zie je deze persoon met een niet ingeplugde microfoon in zijn hand staan, wat insinueert dat de band er niet was en zich dit allemaal in zijn verbeelding heeft afgespeeld.

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
Er stond opeens een andere band te spelen in de ruimte!

Nee, niet noodzakelijk iets spannends of bijzonders. Het was vooral een erg toffe- en nieuwe ervaring. Het was onze eerste ‘professionele’ videoclip en in die zin was het erg bijzonder!

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip?
Er waren geen kosten. Only good will

Wie is de maker van de videoclip?
Juul Thielen, aka Juul Thielen Films (een goede vriend van ons) heeft de video gefilmd en gemonteerd. Hij is afgestudeerd in Arnhem als cameraman en later als documentairemaker aan de HKU.

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
Alle spullen die je in de video ziet J: een tafel, wat scheikundige spullen, spiegels, hamer, lamp, band equipment, et cetera. Tevens zijn er simpele lampen (o.a. normale huis-tuin-en keuken spotjes) gebruikt. De film is gedraaid op een Canon c100 mkll en op een 24-105 lens. 

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
Bedenk een goed/sterk concept en hou het klein. Met een beetje fantasie en creativiteit kan je heel ver komen!

Wat is jullie favoriete videoclip / regisseur en waarom?
Alex
: Ik vind Weekend – “Monday Morning/Monongah, WV” erg tof. Kan de regisseur helaas niet vinden. De dreigende sfeer, de mooie beelden, Amerikaanse thema’s en opbouw van deze videoclip spreken mij erg aan.

Bart: Joe Vanhouttegem. Maakt toffee reclames en heeft een vette videoclip gemaakt voor The Hickey Underworld.

Dennis: Ik houd van Star Wars.

Jeroen: “Eagles of Africa” van Cyprien Gaillard voor de artiest Koudlam. Voor de shots waarin tegen de achtergrond van enkele Maya tempels een fles sterke drank in één keer achterover wordt geslagen spreken mij erg aan. omdat de beelden rauw zijn en het gebeuren echt is, maar ook vanwege meer conceptuele lading dat je zelf een ruïne wordt als je zoveel drinkt.

Juul: Anton Corbijn, A Clockwork Orange van Stanley Kubrick