Bekijk ’t maar! Non-Alignment Pact – End?

Videoclips zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering gaat Follow The Music in gesprek met Non-Alignment Pact over de video End?

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
“Het nummer ‘End?’ is geschreven naar aanleiding van een chat die onze gitarist had met een persoon die het niet echt meer zag zitten. Het idee achter de video is het springen om een einde te maken aan je leven. Omdat de tekst en de muziek al vrij zwaar zijn en ik niet in clichés wilde vervallen, koos ik voor een meer poëtische aanpak. Je kunt het springen ook esthetisch benaderen en zo kwam ik op het schoonspringen. Door de herhaling en omdat je niet ziet waar de figuren in springen en ze de “bodem” ook niet bereiken, wordt het juist een eeuwigdurend verhaal zonder ‘End’.”

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
“Niet zo zeer bij de opnames, wel was het monteren inspirerend omdat ik alles zo’n beetje nieuw moest ontdekken. Het monteren van video’s is niet mijn dagelijkse bezigheid en voordat ik helder voor ogen had wat ik met de video wilde, heb ik lang zitten experimenteren met allerlei gevonden beeldmateriaal. Hiermee heb ik als een soort leerschool de mogelijkheden van het edit programma onderzocht.”

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? 
“Kosten zijn laag gehouden omdat ik het beeld materiaal heb hergebruikt uit een documentaire. Er zitten wel aardig wat man-uren in.”

Wie is de maker van de videoclip?
“Tjaco van Cromvoirt, drummer van de band.”

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
“Bestaand filmmateriaal uit de film Olympia van Leni Riefenstahl. Een omstreden film met beelden van de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. De film bestaat uit twee delen: “Fest der Völker” (feest van de volken) en “Fest der Schönheit” (feest van de schoonheid). Uit het laatste deel heb ik korte fragmenten geknipt van het onderdeel schoonspringen. De beelden heb ik zo bewerkt dat er zo weinig mogelijk van de de omgeving te zien is en alleen de schoonspringers zichtbaar zijn. Daarna zijn de beelden nog verder bewerkt zodat het een abstract geheel is geworden waarbij de personen niet meer herkenbaar zijn.“

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
“Als je weinig budget hebt en het leuk vindt om met beeld en geluid te “prutsen”, maak dan een clip van bestaand materiaal en experimenteer je suf! Dit is zeer leerzaam. De kunst van het recyclen van beelden is om ze een andere betekenis mee te geven en de context te veranderen zoals je bijvoorbeeld al zag in de pop art. Je moet je eigen creatieve inbreng aan het materiaal weten te geven en het naar je eigen hand weten te zetten. Neem niet alles letterlijk over, maar ga er op een artistiek verantwoorde manier mee om.“

Wat is jullie favoriete videoclip / regisseur en waarom?
Rob Malpage, verantwoordelijk voor o.a videoclips van Die Antwoord. Bizarre, creepy films met krachtige beelden die echt aankomen.”

De album release party vindt plaats op 23 april a.s. in Brebl. Naast Non-Aligenment Pact komt Fruit Of The Original Sin ook een fijn potje muziek spelen. Kortom, hup naar Brebl!