Bekijk ‘t maar! Shaking Godspeed

Waar gaat het nummer of de clip over?
Wout: “Hoewel er verschillende vormen van vrouwen in de clip langskomen, gaat het nummer zelf over één specifieke vrouw. Het vertelt over de tijd dat de muze nog een compleet mysterie voor me was. Het nummer is pure afgoderij. Dit is ook het enige en laatste liefdeslied dat ik zal schrijven.”

Wie is de maker?
Wout: “Alice Saey is de maakster van de clip. Zij is een in Parijs geboren kunstenares. Ze heeft maar liefst 2000 illustraties getekend en ingekleurd. Deze zijn vervolgens digitaal geanimeerd en vormen samen de psychedelische trip van She’s Young.”

 

Dat moet een hels karwei zijn geweest…
Wout: “Ze is er zeker drie maanden mee geweest. Het was inderdaad een enorme klus. Meer dan 2000 tekeningen maken, dat weer inladen en bewerken is een arbeidsintensief karwei. Zij wilde altijd al op deze manier een keer iets doen en wij wilden iets met stop-motion of met tekeningen. Dat past goed bij onze muziek, bloed zweet en tranen. Echt ambacht. De video doet mij denken aan de film Fantastic Planet uit de jaren zeventig en net als de film is onze clip ook tijdloos. Dat komt echt omdat het handwerk is: in de muziek is dat ook belangrijk.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?
Wout: “Ik heb de tekst aan Alice gegeven en gevraagd of zij er iets van kon maken. Wij waren enthousiast over wat zij eerder heeft gemaakt en hebben haar carte Blanche gegeven. Uiteindelijk is er dus deze clip uitgekomen.”

Wat zijn de kosten?
Wout: “Wij hebben alles uit eigen zak betaald. Hoeveel dat precies is, doet er niet toe. Voor onze laatste album hebben we al nu al drie clips gemaakt. Deze worden steeds gereleased via een andere website of een blog. Voor andere nummers van de plaat gaan we waarschijnlijk ook nog clips maken en die gaan we dan ook weer delen. Vaak krijgt het album in het begin de aandacht en dan wellicht alleen de single. Terwijl er natuurlijk meer muziek op staat. Op deze manier willen wij mensen met zoveel mogelijk nummers van ons kennis laten maken.“

Heb je nog tips voor bands voor het maken van een video?
Wout: “Uit promotioneel oogpunt kun je zoeken naar iemand die bezig is met een totaal andere scene. Onze clip hebben wij nu via VEVO geplaatst. Dat is een platform voor meer commerciële acts en zo trek je wellicht andere bezoekers.  Op die manier heb je ook weer exposure in andere kringen. Het belangrijkste is dat het basisidee gewoon goed moet zijn. Het kan allemaal heel gelikt zijn en er heel goed uit zien, maar als er geen idee achter zit, vind ik dat altijd jammer. Zoals wij het hebben gedaan, kan het ook: uit handen geven en de maker van de clip vertrouwen. Muzikanten moeten ook gewoon muziek maken. Acteren laten we graag aan goede acteurs over.”

Wat is jouw favoriete clip en waarom?
Wout: “Rubber Johnny door Chris Cunningham & Aphex Twin. Over het algemeen vind ik het leukste live filmpjes van bands te zien. Het liefst met gewoon twee camera’s, heel basic.”