Bekijk ‘t Maar! Stone Scissors remix door Moikov

Videoclips zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering gaat Follow The Music in gesprek met Johan Borrèl de maker van de clip bij het nummer Stone Scissors, de Moikov remix (origineel van Taxidermist). 

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
Johan: “Ongeveer anderhalf jaar geleden vroeg Joost Reijnders (Moikov) mij om een clip te maken voor zijn remix van het nummer “Stone Scissors” van de Nijmeegse band Taxidermist. Hij had al werk van mij gezien en het animatiestijltje paste in zijn straatje. De clip komt volledig uit de computer en is in grofweg 90 uur gemaakt.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Johan: “Vanaf het begin was de wens donker en sfeervol. Beelden met regen en/of een treurige setting. Iets wat bij de songtekst paste. De eerste gedachte die ik voor de clip van deze song had was een video met alleen een dynamische weergave van de songtekst. Maar al snel groeide dit uit tot het resultaat wat het nu is. Dat is wel redelijk kleurrijk geworden maar nog steeds passend bij het gevoel van het nummer.”


Is er nog iets leuks, spannends of bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
Johan: “Creëren van content vanuit je fantasie naar een vorm waar iedereen van kan genieten is een uitdaging en het voelt erg goed als het lukt. Dat kost vaak ook enorm veel tijd, en gaat met vallen en opstaan. De computer doet soms onverwachte dingen. Denk aan renderfouten, geheugenproblemen, het ontbreken van de nodige tools en rekenkracht, hier en daar een crash en het kwijtraken van data daardoor. Maar ook in dit proces zijn er vele wegen die naar Rome leiden. Als iets uiteindelijk toch lukt is dat weer een overwinning.”

Wat waren de kosten van de videoclip? Hoe hebben jullie deze gefinancierd?
Johan: “’Dit is mijn hobby. ‘t Is ook dat ik Joost al geruime tijd ken. Hij gebruikt mijn beelden en ik zijn muziek, zo vullen we elkaar mooi aan. Als ik de uren, stroomkosten en afschrijving computers zou rekenen, zou deze clip behoorlijk aan de prijs zijn. (glimlach).”

Wie is/zijn de maker(s) van de videoclip?
Johan: “Het nummer van deze clip is een remix van een song van de Nijmeegse band Taxidermist. Als we die niet meerekenen, is de hele muziekvideo door slechts twee mensen gemaakt. Joost Reijnders (Moikov) voor de muziek, en ik voor het beeld.”

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
Johan: “Alles in deze clip komt uit de computer. De drie belangrijkste programma’s die ik daarvoor gebruikt heb zijn Photoshop, Aftereffects en Pinacle Studio. Als eerste is er met behulp van de songtekst een tekstdocument opgesteld met daarin het aantal scènes die er moesten komen, en wat er in de scènes te zien moest zijn. Deze teksten zijn enigszins op de maat van de muziek, uitgesmeerd op een tijdlijn in Pinacle Studio. Zodoende kreeg ik een goed inzicht hoe lang de scènes moesten worden.”

“Het was een behoorlijke klus om alle graphics te creëren, de meeste van eigen hand, sommige met behulp van voorbeelden van het web, en een enkele texture van derden zoals de planken vloer, het plafond en de graffiti teksten .Daarna was er het creëren van iedere afzonderlijke scene zelf. Zie het als plaatjes plakken in een kijkdoos waarna je er met een virtuele camera doorheen vliegt. De scènes zijn gerenderd en achter elkaar gezet, en een clip was geboren.”

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
Johan: “Geloof in jezelf, geef niet op, blijf leren en vernieuwen. Het web staat vol gratis lessen en voorbeelden. Goeie hard- en software is ook essentieel”

Wat is jullie favoriete videoclip of regisseur en waarom?
Johan: “Ik kan van heel veel materiaal genieten als het maar goed in elkaar zit. Dat geldt zowel voor beeld als geluid. Het moet me raken. Welk verhaal wordt er verbeeld, wat is het stijltje, hoe is de muziek, hoe zijn de effecten gemaakt. Als ik op dit moment een muziek clip zou moeten noemen is dat en oudje, Such A Shame van Talk Talk. Vanwege het prachtige stemgeluid, de meeslepende melodie, de ogenschijnlijke simpelheid van de ondersteunende beelden met daarin de fantastische expressie van Mark Hollis. Ik heb geen favoriete regisseur, er zijn zoveel goeie. Als ik er dan toch één moet noemen is dat op dit moment Shawn Levy omdat ik erg nieuwsgierig ben naar een mogelijk toekomstig project van hem.”

 

Tags from the story