De muzikale ontdekkingsreis van Sputnik 9

Negen maanden lang, elke maand een single uitbrengen met steeds een andere groep muzikanten uit bands zoals The KIK, Afterpartees, Birth of Joy, Shaking Godspeed, Jungle By Night, Projekt Rakija en Paceshifters. Elke maand gaat een andere groep twee dagen de studio in om nieuw materiaal te schrijven en op te nemen. Dat is in een notendop Sputnik 9. Follow The Music sprak Lars Spijkervet over dit project.

Negen maanden lang, elke maand een single uitbrengen met steeds een andere groep muzikanten uit bands zoals The KIK, Afterpartees, Birth of Joy, Shaking Godspeed, Jungle By Night, Projekt Rakija en Paceshifters. Elke maand gaat een andere groep twee dagen de studio in om nieuw materiaal te schrijven en op te nemen. Dat is in een notendop Sputnik 9. Follow The Music sprak Lars Spijkervet over dit project.

Hoe ben je op het idee gekomen?
“Voor mijn afsturen voor de Rockacademie heb ik samen met Ivo Schot en Martin Haller een EP gemaakt. Martin woonde in de Duitse stad Mannheim waardoor we niet veel tijd hadden voor het schrijven en opnemen van de muziek. In drie dagen hebben wij uiteindelijk die EP, onder de naam We Used to be a Punk Band, geschreven en in twee dagen opgenomen. Toen dacht ik: dit kan nog sneller als we de muziek in de studio gaan schrijven. Op die manier wilden wij met ons drieën in januari een album opnemen en uitbrengen later dit jaar. Dat ging uiteindelijk niet door, omdat de zanger te druk was met zijn succesvolle solowerk.“

“Ik liep ook al een tijdje rond met een ander idee. Dat was om met meerdere muzikanten samen te gaan werken. Ik heb dus de snelle manier van schrijven en opnemen gecombineerd met het samenwerken met verschillende muzikanten. Uiteindelijk heb ik die twee samengevoegd en onder het motto ‘go big or go home’ meteen negen maanden in een goede opnamestudio.”

Waarom neem je negen maanden op en niet bijvoorbeeld twaalf maanden?
“Dat is een combinatie van tijd en kosten. Als je er twaalf maanden van maakt, stijgen de kosten weer fors en moet je dus voor aanvang meer geld ophalen. Om alles op te nemen, de vinyl-versie af te ronden en eventueel een nieuwe reeks van opnamen te plannen, is negen maanden een mooie periode. Want als dit project goed loopt, wil ik er eventueel een vervolg aan geven. Tenslotte is negen maanden ook een mooi symbool: het hele project is immers een soort kindje.“

Staan alle muzikanten waar je mee gaat samenwerken al vast?
“Voor het grootste gedeelte wel. Maar de muzikanten die ik wil uitnodigingen voor de laatste maanden, liggen nog niet vast. Dat is ook logisch, want ik ken weinig muzikanten die zo lang vooruit plannen. Uiteraard heb ik ideeën over wie ik wil gaan benaderen, maar ik hou het ook wel open. Dingen kunnen immers altijd veranderen. Ik wil ook niet alles vastgelegd hebben, er mag en moet namelijk ruimte zijn voor veranderingen.”

De liedjes worden in twee dagen opgenomen. Is dat niet heel erg kort?
“De muzikanten met wie ik werk, zijn heel creatief. Zet ze bij elkaar en ze gaan gelijk spelen. Meestal is dat puur voor de lol, gewoon een beetje jammen. Doordat ik er tijdsdruk op zet, moet een nummer er op het einde van een dag ook echt staan. Dat maakt het juist interessant en, doordat ik de muziek hoe dan ook dezelfde maand nog uitbreng, is het opnameproces heel intensief.”

“Hoe mensen uit verschillende hoeken en muziekgenres samen muziek gaan maken vind ik echt heel leuk, iedereen heeft namelijk een eigen manier van spelen en werken. Je hebt mensen die in een band spelen en gewend zijn om samen muziek te schrijven, terwijl iemand anders in zijn eentje schrijft. Zo heeft iedereen zijn of haar werkwijze. Ik haal in feite de muzikanten uit hun comfortzone, hetzij door de andere manier van werken hetzij een ander muziekgenre te laten spelen, maar uiteindelijk moet iedereen ook zijn eigen ding kwijt kunnen. Het is dus een hele ontdekkingsreis voor zowel de luisteraar als de muzikant.”

Het project is via crowdfundig tot stand gekomen. Hoe verliep dit?
“In het begin ging het best moeilijk, maar vooral de laatste week ging het heel snel. In totaal heeft de crowdfunding-actie zes weken geduurd. Dat is meestal ook de beste tijdspanne om voor dit soort projecten de financiering rond te krijgen. Aangezien we begin januari 2016 zijn gestart met de eerste opnamen wilde ik het voor die tijd allemaal rond hebben en dat is dus gelukt.”

Als de financiering niet rond was gekomen, was je dan toch gestart met het project?
“Ik denk het wel. In feite was alles al bijna helemaal geregeld, het grootste deel van het geld dat met de crowdfunding is opgehaald, is om later dit jaar de opnames op vinyl te persen.”

Een van de manieren om het project te ondersteunen is door middel van het betalen voor een premium account via de site www.sputnik9.nl. Voor 20 euro krijg je naast de 9 nummers, 9 extra nummers (B-kanten), foto’s, songteksten en ander materiaal.

SPUTNIK2031Waarom heb je gekozen voor een premium account?
“Project Sputnik 9 is echt een studioproject. Wij spelen, behalve tijdens de releaseshow en wellicht een festivalletje, in feite niet live. De opzet is dat de muzikanten maar twee dagen met elkaar muziek maken. Toch moet er ergens inkomen binnenkomen om de pot te vullen voor een eventuele volgende editie, het openen van een premium account levert hier een bijdrage aan. Het idee is dat je met dat account voor een kleine bijdrage een blik achter de schermen bij het project krijgt. Er komt op de website binnenkort ook een webshop waarin van alles te koop is: t-shirts, sleutelhangers en voorverkoop van het vinyl. De content op de website is binnen het project dus een belangrijke manier om inkomsten te generen.”

Vanwaar de naam Sputnik 9?
“De Spoetnik was de eerste kunstmatige satelliet die in een baan om de aarde werd gebracht. Dat was uiteraard een hele ontdekkingsreis, vergelijkbaar met ons samenspelen. Iedere keer als er in ons project iets nieuws is, bijvoorbeeld op de website, dan kondigen wij dit ook aan als een log entry. De website zien we als een logboek waarin onze ontdekkingsreis gedocumenteerd wordt.”

Komt er een vervolg in de toekomst?
“Als het goed bevalt, komt er een vervolg. Wellicht dat er dan ook uitbreiding komt met internationale artiesten, maar dat zien we dan wel weer. Eerst deze editie afronden.”

Door: Erik Nijsten
Foto’s: Wouter van Uden

Tags from the story