Follow The Tour! Dead Neanderthals

Bands moeten steeds meer live spelen om hun muziek aan de man en vrouw te brengen. Met z’n allen in een busje, van optreden naar optreden karren. Onderweg beleef je als muzikant de meest wilde avonturen. Vervelende clubeigenaren, groupies die in de wachtrij staan, publiek dat uit zijn plaat gaat en slapen tussen de lege flessen bier. Seks, drugs en rock-’n-roll. Of niet? In Follow The Tour proberen wij het echte leven on the road te achterhalen. In deze aflevering voelen wij de Dead Neanderthals aan de tand.

dn2Korte informatie over de tour
Aantal kilometers afgelegd: 2200 (inclusief heen- en terugweg)
Aantal dagen onderweg: 5
Gemiddeld aantal kilometers per dag: een kilometer of 400
Aantal landen gespeeld: deze keer alleen Engeland
Aantal optredens tijdens de tour: 5

De voorbereiding…
Hoe lang van te voren hebben jullie deze tour gepland?
“Een half jaar van te voren. Dat is meestal de ruimte die wij nodig hebben.”

Hoeveel tijd heeft het gekost om de tour rond te krijgen?
“Dat ging deze keer heel vlotjes. Wij hebben eerder dit jaar in Spanje en Portugal een tour met de Spaanse doomband Orthodox gedaan. Blijkbaar heeft dat een promotor uit Bristol bereikt, want kort na het einde van de tour nodigde hij beide bands uit om daar te komen spelen. Het optreden in Bristol was daarmee het eerste optreden dat vast stond. Vanuit daar zijn we gaan werken om een korte tour te plannen. Dat ging deze keer heel erg snel. Binnen drie weken was alles geregeld.”

Waarom hebben jullie als band gekozen om naar Engeland te gaan?
“Deze keer was het puur omdat we werden uitgenodigd. Daarbij hebben we al een aantal tours in de UK achter de rug en het is altijd goed om nog een keer terug te gaan om je gezicht weer te laten zien. Doordat we steeds weer terugkomen groeit onze bekendheid daar. Dat merkten we deze keer omdat we in grotere zalen speelden en betere gages kregen. SCORE!”

Hebben jullie nog tips voor bands die een tour gaan plannen?
“Begin op tijd. Dat is het aller belangrijkste. Daarnaast is het handig om heel goed te zoeken naar bands die een beetje in jouw straatje passen. Die hebben vast wel eens eerder gespeeld in zaaltjes die ook goed bij jouw band passen! Wat uiteraard het beste werkt is via via in contact komen met de juiste mensen. Dus gewoon naar concertjes van andere bands blijven gaan en na je optreden niet meteen de backstage induiken (als die er überhaupt is) zodat je een beetje met mensen kunt praten.”

Hoeveelste buitenlandse tour is dit?
“Wij zijn al een paar keer in Engeland geweest, in Frankrijk, Spanje, een keer door heel Europa en tweemaal in Amerika. Volgens mij is dit onze achtste buitenlandse tour.”

Jullie zijn al tweemaal naar Amerika gevlogen voor een aantal optreden. Is dat niet heel veel reizen voor een handvol optreden?
“De verhouding tussen het reizen en het spelen maakt ons niet zoveel uit. Als je naar Amsterdam gaat moet je ook langer reizen ten opzichte van de tijd die je op het podium staat. Wij maken altijd een afweging tussen de hoeveelheid tijd die het kost en de verwachte hoeveelheid plezier die het optreden ons gaat brengen. Zodra de wijzer richting ‘plezier’ wijst is het goed. Je wilt het uiteraard altijd wel zo efficiënt mogelijk inplannen, maar dat komt niet altijd uit. De afgelopen keer in Amerika wilden we eigenlijk meer shows doen, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Dat wil niet zeggen dat het de moeite niet waard was. Je kunt het touren niet in tijd en geld uitdrukken. Mensen ontmoeten, andere bands zien spelen, je door de Amerikaanse douane bluffen… dat zijn de ervaringen die je uiteindelijk bijblijven.”

De start van de tour…
Nadat de tour is gepland komt dan eindelijk de dag van vertrek aan. Hoe gaat zo’n eerste dag?
“Je spreekt gewoon een tijd af om te vertrekken. Deze keer was het echt teringvroeg. Wij speelden deze tour samen met de Spaanse band Orthodox. Onze eerst show was in London, maar omdat vliegtickets vanuit Spanje naar London heel erg duur waren zijn ze de dag ervoor naar Amsterdam gevlogen en hebben ze de laatste trein naar Nijmegen genomen. Otto en ik hebben ze toen rond 2:00 uur opgepikt vanaf het station en daarna zijn we gaan slapen. Vervolgens zijn we rond vijf uur in de ochtend vertrokken zodat we op tijd de kanaal tunnel konden nemen. Wij wilde zo vroeg vertrekken omdat we niet wisten of er vluchtelingen bij de kanaaltunnel de boel zouden kunnen vertragen. Ondanks alle nieuwsberichten hebben we niks gezien of gemerkt. Dus uiteindelijk kwamen wij stressvrij en zonder oponthoud aan in Londen. ”

Is het een dergelijk start van een tour niet spannend?
dn1“Nee, niet meer zoals voorheen. Als je weet dat je het geplande optreden gemakkelijk kunt halen is het heel relaxed. Een kwestie van alles netjes op tijd inpakken en goed de tijd daarvoor nemen. Qua routine kun je het een beetje vergelijken met op vakantie gaan.”

Hoe ziet een gemiddelde tour dag eruit?
“Kort door de bocht: opstaan, eten, veel rijden, wachten, sjouwen, wachten, soundchecken, wachten, spelen, wachten, sjouwen, rijden, slapen.”

Geen tijd voor sightseeing?
“Nee, dat gaat meestal niet helaas. Vaak kom je pas eind van de middag op de plaats van bestemming aan. Je hebt vaak te kampen met files en je zit altijd met parkeren van je bus vol met instrumenten en merch. Na de show is het vaak weer inladen en dan blijf je bij iemand slapen. Meestal is dat niet in het centrum van een stad, dus moet je midden in de nacht naar een of andere buitenwijk rijden. Voor sightseeing moet je dus echt op vakantie gaan!”

“Wat je echter wel meemaakt en wat je op vakantie misschien niet zoveel hebt is het contact met de inwoners. De promotor die een optreden boekt of een bandlid van de supportact kan altijd veel vertellen over een stad en een land. Dus dan krijg je wel iets meer te weten over de taal, de cultuur, de problemen en de mooie dingen van die plek. Dat maakt het touren echt heel erg leuk.”

Draaien jullie bepaalde muziek tijdens het reizen?
“We downloaden vaak nog even de albums die we onlangs hebben gekocht. Maar we draaien ook lekkere meezingers van bands als Black Sabbath en Iron Maiden. Je moet niet alleen death metal of technische shit draaien. Gewoon de muziek waar je goed op kunt rijden. We hebben een keer een rit van Kopenhagen naar Nijmegen gedaan op 1 sample van de zogenaamde Buddha Machine (een klein apparaatje dat alleen maar samples van zo’n 30 sec kan afspelen).”

Gaat er wel eens iets mis tijdens het reizen?
“Het grootste probleem is ziek worden tijdens een tournee. Zowel Otto als ik hebben allebei al een paar keer moeten optreden terwijl we ziek waren. Gelukkig hebben we nog nooit een optreden hoeven te annuleren. Maar optreden als je ziek bent is geen feest. Tijdens deze tour waren het gelukkig kleinere problemen: het verkeer in London bijvoorbeeld. Ben je eindelijk op de plek waar je blijft slapen, dan duurt het nog 1,5 uur om naar plek van het optreden te rijden. Voor je het weet ben je door alle files drie uur door London aan het rijden.”

Met hoeveel mensen wordt er tijdens een tour gereden?
“Deze keer waren we in totaal met vijf man, maar Otto en ik reden.”

De optredens tijdens de tour
Na een lange rit kom je dan eindelijk bij de plek aan waar je moet optreden. Heb je dan bepaalde verwachtingen?
“Dat ligt er veelal aan wie de show heeft georganiseerd. Is de organisatie bekend? Spelen er andere bands die we kennen? Zijn er legendarische shows op dat podium gespeeld? Dit soort zaken spelen allemaal een rol.”

Hoe zit het met het eten en drinken tijdens de tour? Krijgen jullie dit aangeboden of moeten jullie het allemaal zelf maar uit zien te vogelen?
“In Engeland is het anders geregeld dan in veel ander Europese landen. Er wordt doorgaans verwacht dat je zelf je eten en slaapplek regelt. Omdat wij al vaker in Engeland zijn geweest was het deze keer gelukkig wel vrij goed geregeld: zo konden we meestal gewoon bij vrienden blijven slapen.”

Wat is het gemiddelde aantal bezoekers waar jullie voor op treden tijdens de afgelopen tour?
“Rond de 50 bezoekers.”

Wat was het beste optreden de afgelopen tour?
“Het optreden in Bristol vond plaats in een zaal genaamd ‘The Exchange’. En toffe plek waar die dag een soort festival gehouden werd. We speelden alle drie heel intens en er was veel publiek op het festival afgekomen. Volgens mij keek een groot deel van het publiek ook echt uit naar ons optreden, wat altijd gaaf is natuurlijk. Met andere woorden: veel publiek, goed gespeeld en ook de andere bands waren tof.”

Welk optreden vonden jullie zelf minder geslaagd?
“Dat was, denk ik, het laatste optreden in Brighton. Er was iets mis met het zaalgeluid waardoor Otto minder goed te horen was. Tijdens het optreden waren de ’technici’ druk in de weer om het probleem op te lossen. Dat merk je dan tijdens het spelen en dat leidt af. Het optreden was op zich wel goed en we hebben ook merchandise verkocht enzo, dus de mensen vonde het wel tof. Maar voor mezelf merkte ik toch gewoon dat het niet lekker liep. Kortom: niet het beste optreden.”

De do’s and don’ts van het touren
Wat moet je absoluut altijd meenemen als je op tour gaat, oftewel welk voorwerp of item is onmisbaar?
“Duct tape. Gewoon om alles vast te tapen. Vroeg of laat gaat er iets stuk en dan moet je het tapen. Vergeet ook je telefoonoplader niet. Zo kun je in ieder geval op internet surfen. Daarnaast is een boek handig zodat je tijdens het wachten kunt lezen.”

Wat kun je beter thuis laten?
“T-shirts! Ik neem altijd te veel T-shirts mee. Je speelt vaak met andere bands en dan ruil je weer T-shirts. Ik kom met meer T-shirts terug dan ik ben vertrokken.”

Wat is de mooiste ervaring van deze of een voorgaande tour?
“Touren in het algemeen is echt heel erg gaaf! Ik wil niet echt focussen op één specifieke gebeurtenis, maar wil nogmaals benadrukken dat het heel tof is dat je zoveel verschillende mensen ontmoet. Daarbij hoor je een hele hoop verhalen (lees: roddels) van organisatoren en andere bands. En soms ontmoet je zelfs bands waarvan je alle platen in de kast hebt staan. Lekker een beetje over koetjes en kalfjes praten. Die personen waren dan eerst een soort van helden en door zo’n gesprek zijn het gewoon mensen.”

“Een goed voorbeeld daarvan is de band Orthodox, waar wij deze tour mee op pad zijn geweest. Ik ben al lang fan van deze band en ik werd dan ook helemaal gek toen ik erachter kwam dat hij een aantal jaar geleden een plaat van ons kocht op Bandcamp.Ik heb er toen achteraan gemaild en zo zijn we bevriend geraakt. Uiteindelijk hebben wij elkaar op Incubate 2013 in Tilburg ontmoet en nu hebben we inmiddels al 2 tours met ze gedaan. Het kan (gelukkig!!) raar lopen soms“

Wat is een slechtste ervaring van deze of een voorgaande tour.
“Niks dramatisch tot nu toe. Een vieze slaapplek, maar gelukkig komt dat bijna nooit voor. Een trapje erger: we zijn ooit in 2012 van het podium gehaald omdat we te hard waren. Toch nog 6 minuten gespeeld!”

Touren is een combinatie van seks, drugs en rock-’n-roll. Toch?
“Godzijdank niet. Maar touren is wel avontuur, plezier en. vooruit. Rock-‘n-Roll ”

Door: Erik Nijsten

Foto: : Graham Dyer