Follow The Tour! Fruit Of The Original Sin

Bands moeten steeds meer live spelen om hun muziek aan de man en vrouw te brengen. Met z’n allen in een busje, van optreden naar optreden karren. Onderweg beleef je als muzikant de meest wilde avonturen. Vervelende clubeigenaren, groupies die in de wachtrij staan, publiek dat uit zijn plaat gaat en slapen tussen de lege flessen bier. Seks, drugs en rock-’n-roll. Of niet? In Follow The Tour proberen wij het echte leven on the road te achterhalen. In deze aflevering voelen wij Fruit Of The Original Sin aan de tand.

Algemene tour informatiefruit tour
Aantal kilometers afgelegd: 5500 km
Aantal dagen onderweg: 12: 1 reisdag heen, 9 shows, 2 reisdagen weer terug.
Gemiddeld aantal kilometers per dag: van 50 tot 850
Aantal landen gespeeld (en welke): 6 Landen: Tsjechië, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Kroatië
Aantal optredens tijdens de tour: 9

De voorbereiding…
Hoe lang van te voren hebben jullie deze tour gepland?
“Poeh! Geen idee, een maand of vier denk ik.”

Hoeveel tijd heeft het gekost om de tour rond te krijgen?
“André, onze bassist, heeft het geregeld samen met een vriend van hem, Damir, die contacten had in deze landen. Hoeveel tijd het exact heeft gekost weet ik niet. Gedurende de vier maanden werden er steeds meer shows bevestigd. “

De hoeveelste buitenlandse tour was dit voor Fruit Of The Original Sin?
“Dit was onze tweede buitenlandse tour. Wij zijn eerder naar Groot Brittannië geweest, maar we spelen regelmatig losse shows in het buitenland.”

Waarom hebben jullie als band gekozen om naar deze landen te gaan?
“Omdat we daar contacten hadden, daar nog nooit gespeeld hadden en we graag wilden ervaren hoe het daar was. Ik was zelf erg benieuwd naar Kroatië en Roemenië.”

Waarom was je zo benieuwd naar deze twee landen?
“Kroatië is een mooi land, met bergen en de zee. Ik was benieuwd naar het land en naar de mensen. Naar Roemenië was ik nieuwsgierig omdat ik weinig van het land afwist, ik had daar geen beeld van.”

Hebben jullie nog tips voor bands die een tour gaan plannen?
“Neem in ieder geval gereedschap mee om je spullen te repareren. Dat T-shirt kun je wel meerdere dagen aan, maar dat MacGyver mes ga je missen als het er niet is.”

Wat moet je absoluut altijd meenemen als je op tour gaat, oftewel: welk voorwerp of item is onmisbaar?
“Een MacGyver mes dus met alles erop en eraan. Daar repareer je je gear mee en snij je je brood mee.”

fruit3De start van de tour…
Nadat de tour is gepland komt dan eindelijk de dag van vertrek aan. Hoe gaat zo’n eerste dag?
“Eigenlijk is de eerste dag net als elke andere dag dat je ergens speelt, de bus inladen en op weg. De gedachte: “Ben ik niks vergeten?” houdt snel op als je je paspoort bij de hand hebt want alles kun je onderweg ook kopen natuurlijk. Je zorgen maken heeft geen zin. Gewoon genieten. Sit back & enjoy the ride!”

Hoe ziet een gemiddelde tour dag eruit?
“Opstaan na weinig slaap, de bus in en rijden, aankomen op de locatie, de bus uitladen en soundchecken, ergens iets eten, de show spelen, merchandise verkopen en met mensen praten. Bier drinken, de bus inladen, slapen: repeat! Als er weinig kilometers op het programma staan is het altijd tof om de stad waarin je speelt te gaan bekijken, maar meestal komt het er niet van.”

Wordt er bepaalde muziek gedraaid tijdens het reizen?
“Dat wisselt bij ons nogal, Deftones, Therapy?, Royal Blood, Seeed. Muziek waar de bestuurder zich lekker bij voelt. Wij reisden met ons vijven dus de muziek varieerde nogal.”

Gaat er wel eens iets mis tijdens het reizen?
“Tijdens het reizen zelf niet, maar André had in de Kroatische stad Zadar zijn sleutels in de kofferbak laten liggen en die ging alleen elektrisch open. Gelukkig speelden we die avond bij een motorclub die iemand kende die, zeg maar, handig was met het openen van auto’s. Deze kon de achterbak zo openmaken, zonder schade, erg vlotjes en professioneel. Echt een vakman.”

Reizen jullie voornamelijk over de grote wegen of ook over pittoreske weggetjes?
“Voornamelijk over de snelweg; de snelweg in Hongarije was vrij nieuw en erg vlot maar Tsjechië was een ramp. Alles denderde heen en weer. Daar is ook het een en ander gesneuveld op het gitaar board. En dat uit zich uiteraard pas tijdens de show. Een oplossing was zo gevonden maar de reparatie de volgende ochtend duurde even. Daarom: gereedschap, soldeerbout, kabelmeter: meenemen!”

De optredens tijdens de tour
Na een lange rit kom je dan eindelijk bij de plek aan waar je moet optreden. Heb je dan bepaalde verwachtingen?
“Nee, je moet het nemen zoals het komt. Als de organisatie oké is en de boel goed geregeld dan is het al voor de helft geslaagd. Op deze tour sliepen we elke avond in de club faciliteiten. Soms betekende dat een hotel naast de club of het appartement van de promotor maar soms betekende dat gewoon de vloer van de club. Dat ruikt iets minder maar slaapt prima.”

Hoe zit het met het eten en drinken tijdens de tour? Krijgen jullie dit aangeboden of moeten jullie het allemaal zelf maar uit zien te vogelen?
“We hadden bij deze tour het avond eten in & van de clubs. Dat wisselde van eigengemaakte Hongaarse stamppot tot vlees- en groente schalen in een hotel. En dan vergeet ik nog de straat BBQ, de schnitzels, de Poolse… ja wat was het eigenlijk? In ieder geval lekker. Drank was ook overal geregeld. We kwamen veel verschillende soorten bieren tegen en ook zelfgestookte sterke drank. En dat had dan weer een veelbelovende eigen naam als “Black Mass” of gewoon “Peach.”

Wat is het gemiddelde aantal bezoekers waar jullie voor op treden tijdens de afgelopen tour?
“Gemiddeld spelen wij voor een man of 50. Het waren kleine clubs waar we speelden. Je voelt de reactie van de mensen en we hebben overal na afloop met veel mensen gepraat. Ik vind dat altijd erg tof.“

Verkoop je na de optredens ook nog merchandise?
“Jazeker, we hadden cd’s, T-shirts, posters en stickers bij ons. Na afloop van de show ontmoet je nieuwe mensen en je hoort een hoop verhalen, da’s altijd erg tof.”

fruit4Wat was het beste optreden de afgelopen tour?
“Dat was in de Kroatische stad Bjelovar. Dat was erg goed geregeld door Dino en Antonio. Het publiek was super enthousiast. Veel dansen, headbangen, zelfs meezingen en nummers aanvragen. Iedereen ging uit zijn dak, band en publiek. De stroom viel halverwege nog even uit. Toen we op het punt stonden te vertrekken kwam er nog een jongen huilend vertellen dat dit zijn eerste rock concert was en dat we eigenlijk alleen maar mochten vertrekken als we volgend jaar terug komen.”

Welk optreden vonden jullie zelf minder geslaagd?
“Het optreden in de Kroatische stad Sibenik. Daar werd onze vriend Patrick bedreigd. Hij deed de merchandise en werd agressief benaderd door een aantal mensen. Dat was na onze show, toen we dat hoorden wilden we direct vertrekken maar onze drummer Flo had wat drum spullen uitgeleend dus moesten we wachten tot alles klaar was. Andre nam Patrick alvast mee naar het appartement en onze toetsenist Thomas, Flo & ik hebben de boel ingeladen en kwamen na afloop.”

Wat kun je beter thuis laten?
“Slecht humeur, je zit tenslotte met zijn allen met elkaar opgescheept dus je moet wel wat van elkaar kunnen hebben.”

Vertel eens over de mooiste ervaring van deze of een voorgaande tour.
“De mooiste ervaring is dat je tig uur onderweg bent om ‘s avonds met zijn vieren een show te spelen waar mensen van uit hun dak gaan.“

Vertel iets over de slechtste ervaring van deze of een voorgaande tour.
“Buiten de ervaring in Sibenik hebben we weinig slechte ervaringen meegemaakt. Ja, in London tijdens de tour door Groot Brittannië vorig jaar werden we niet uitbetaald, want de promotor was zoek. Dat soort dingen maak je mee. Maar echt agressie richting een van ons zoals Patrick meegemaakt heeft dat vind ik een veel slechtere ervaring.”

Tot slot:
Touren is een combinatie van seks, drugs en rock-’n-roll. Toch?
“What happens on tour stays on tour!”

Door: Erik Nijsten
Foto’s: Patrick Houtermans.