Follow The Tour! Ink Bomb

Bands moeten steeds meer live spelen om hun muziek aan de man en vrouw te brengen. Met z’n allen in een busje, van optreden naar optreden karren. Onderweg beleef je als muzikant de meest wilde avonturen. Vervelende clubeigenaren, groupies die in de wachtrij staan, publiek dat uit zijn plaat gaat en slapen tussen de lege flessen bier. Seks, drugs en rock-’n-roll. Of niet? In Follow The Tour proberen wij het echte leven on the road te achterhalen. In deze aflevering voelen wij de Nijmeegse punkband Ink Bomb aan de tand.

Korte informatie over de tour
Aantal kilometer afgelegd: 1580 in de auto
+ 170 op de boot tussen Duinkerken en Dover
Aantal dagen onderweg: 4
Gemiddeld aantal kilometers per dag: 450 (maar wij reden vooral op dag 1 en 4)
Aantal landen gespeeld: 1, Engeland
Aantal optredens tijdens de tour: 3

De voorbereiding…
Hoe lang van te voren hebben jullie deze tour gepland?
“In maart kregen we het aanbod van een bevriende band, You Want Fox, om naar Engeland te komen. Zij zouden drie optredens voor ons samen met hen kunnen regelen. In juni speelden we samen drie shows in Nederland.”

Hoeveel tijd heeft het gekost om de tour rond te krijgen?
“Voor de Engelse optredens hebben wij niks gedaan. Wel hebben we de nodige tijd besteed aan het organiseren van de optredens in Nederland. Hier zijn wij de lokale band en kunnen het makkelijkst aan optredens in de regio Nijmegen komen, maar drie optredens op drie dagen achter elkaar mogen niet te veel in dezelfde regio liggen. Dat is voor zalen niet interessant en je trekt dan ook niet voldoende publiek. Met Groningen, Arnhem en Heerlen zijn we daar uiteindelijk goed in geslaagd.”

Waarom hebben jullie als band gekozen om naar dit land te gaan?
“Onze bassist Arina speelde eerder in Planet Eyelash en de leden van You Want Fox in The Smears. Deze twee bands hadden al eens eerder zo’n ‘uitwisseling’ gedaan, wat goed was bevallen. We wisten daardoor vooraf dat het wel goed zou komen en dat het een gezellige band is om mee rond te hangen. We hadden het eerder ook over Duitsland. Daar zijn de voorwaarden voor bands vaak een stuk beter, want gage en slaapplekken zijn vanzelfsprekend. Nu kwam dit aanbod eerder, dus besloten we hiervoor te gaan. Duitsland komt later nog wel eens.”

Hebben jullie nog tips voor bands die een tour gaan plannen?
“Begin op tijd, want het duurt vaak even voordat je antwoord hebt van zalen. Verder raden we aan zoveel mogelijk samen te werken met lokale bands en promoters. Zij kennen de juiste mensen en de toffe plekken.”

Hoeveelste buitenlandse tour is dit? Als band hebben jullie wel al in het buitenland gespeeld en er zitten een aantal leden in Ink Bomb die al eens op buitenlandse tour zijn geweest.
“Dit was Arina’s derde buitenlandse weekendtour, voor de anderen de eerste. Daarnaast hebben we losse shows in België gespeeld. Ach, daar ben je vanuit Nijmegen een stuk sneller dan bijvoorbeeld in Groningen.”

Zijn de vakantie dagen nu op?
“Nee! De tour begon vrijdagochtend om 6 uur en eindigde maandagavond om 21:30. We hebben dus niet al te veel vakantiedagen hoeven opnemen. Wel moesten Arina’s klassen het een dagje zonder haar doen. Haar leerlingen vinden het interessant, dat hun docent Nederlands met haar punkband door Engeland toert!”

De start van de tour…
Nadat de tour is gepland komt dan eindelijk de dag van vertrek aan. Hoe gaat zo’n eerste dag?
“Het begin van de dag is vreselijk: een vroege wekker. Onze gitarist Quirijn vertrok om 5 uur en haalde iedereen op. In Duinkerken moet je al 1,5 uur voor vertrek bij de boot zijn, waardoor het veel wachten is, evenals op de boot zelf. Eenmaal in Dover is het aan de linkerkant rijden een uitdaging, evenals het vinden van de eerste venue en slaapplaats rond 20 uur. Die eerste show waren we vooral heel moe en verlangden we naar ons bed. Gelukkig verdween dat gevoel toen we eenmaal op het podium stonden.”

Hoe ziet een gemiddelde tourdag eruit?
“Eten, drinken, wachten, eten, drinken, socializen met promoters en andere bands, eten, drinken, veel slechte grappen.”

Wordt er bepaalde muziek gedraaid tijdens het reizen? Zo ja welke en waarom?
“In het begin probeerden we nog naar punk te luisteren, maar dat werden we snel zat. We stapten daarom gauw over op een eclectische mix van Rummelschnuff, Carl Orff, Miles Davis en Mobb Deep.”

Gaat er wel eens iets mis tijdens het reizen ?
Onze slaapplaats in Birmingham lag aan een straat genaamd High Street. We kwamen in een buitenwijk aan bij een straat met die naam, maar dat bleek de verkeerde High Street te zijn. Later vonden we de goede High Street, namelijk de variant die wel een nummer 75 had. Waar we ons over verbaasd hebben op de heenweg, is het aantal paspoortcontroles voordat we de boot op mochten. Dat waren een stuk of vijf, en dat is dan nog zonder Brexit! We zijn benieuwd hoeveel dat er straks zullen zijn.”

Hoeveel mensen rijden jullie?
“We waren zonder extra mensen, dus alleen met de vier bandleden van Ink Bomb. Onze gitarist Quirijn heeft het meeste gereden en onze drummer Paul reed af en toe ook gedeeltes.”

Voornamelijk de grote wegen of ook pittoreske weggetjes?
“We reden voornamelijk over de grote wegen. Soms was er ergens een ongeluk gebeurd en dan stuurde de navigatie ons langs het heuvelachtige Engelse landschap waar mensen normaal gesproken naartoe rijden om antiek te kopen.”

De optredens tijdens de tour
Na een lange rit kom je dan eindelijk bij de plek aan waar je moet optreden. Heb je dan bepaalde verwachtingen?
“Elke zaal en elke stad is anders en zonder heel duidelijke verwachtingen begin je elk optreden met een open mind. Toch merkten wij dat we niet konden ontkomen aan verwachtingen, die we baseerden op shows in Nederland. In Nottingham speelden we op Hockley Hustle, een festival in allerlei kroegen, gallerieën, platenzaken en dergelijke in de stad, een beetje vergelijkbaar met de opzet van de Popronde. Onze venue was niet gelabeld als ‘punk’, dus we vreesden dat punkliefhebbers ons, een onbekende buitenlandse band, niet zouden weten te vinden. Het viel erg mee! Vlak voor ons optreden kwam er enthousiast publiek binnen dat wel zin had in een portie punk. En in Derby speelden we als een van de eerste bands op een punkfestival. In Nederland zie je dan soms dat mensen pas ‘s avonds op pad gaan om bands te kijken, maar hier was al meteen bij aanvang veel publiek.”

Hoe zit het met het eten en drinken tijdens de tour? Krijgen jullie dit aangeboden of moeten jullie het allemaal zelf maar uit zien te vogelen?
In Engeland blijft dat beperkt tot biertjes backstage. Bands die meer in de watten gelegd willen worden, moeten in een ander land gaan toeren.”


Wat is het gemiddelde aantal bezoekers waar jullie voor optraden tijdens de afgelopen tour?

“Een stuk of vijftig.”

Wat was het beste optreden de afgelopen tour en waarom?
“De tweede, op een punkfestival met onder andere Vice Squad. Het was goed bezocht en we konden alles goed horen op het podium. Wat het daarnaast bijzonder maakte, is dat het een benefiet was voor de behandeling en nazorg van borstkanker.”

Welk optreden vonden jullie zelf minder geslaagd en waarom?
“Onze eerste show, in Birmingham. We waren gaar van meer dan 14 uur reizen en het was ook het minst goed gepromote optreden.”

De do’s and don’t van het touren
Wat moet je absoluut altijd meenemen als je op tour gaat, oftewel welk voorwerp of item is onmisbaar?
“Boeken! Die maken het tourleven absoluut een stuk aangenamer, bijvoorbeeld tijdens het reizen, het wachten bij shows of in een lunchtentje. Verder, al ligt het voor de hand, is een smartphone handig: navigatie, videocamera, fotocamera en social media ineen.”

Wat kun je beter thuis laten?
“Miniatuurpingpongbatjes. Onze drummer Paul had ze meegenomen. Toegegeven, we hebben er wel eens schik van gehad rond andere optredens, maar nu namen ze alleen nodeloos ruimte in.”

Vertel eens over de mooiste ervaring van deze of een voorgaande tour.
“Als je je eerste akkoord aanslaat in wereldvreemde stad, waar niemand je kent, dan heb je wel de nacht van je leven gehad.”

Vertel iets over de slechtste ervaring van deze of een voorgaande tour.
“Engeland is een raar land: ze hebben slechte koffie, rijden aan de verkeerde kant en om een of andere reden kan nergens de wc-deur op slot. Uiteindelijk is het ook wel weer fijn om thuis te zijn in je eigen bed en met je eigen koffiezetapparaat!”

Tot slot:
Toeren is een combinatie van seks, drugs en rock-’n-roll. Toch?
“Niet bij ons. Toeren is een combinatie van wachten, eten, flauwe grappen, boeken lezen en zo nu en dan een halfuur showtime.”