Bewogen jaar van Mountain States

Het zal je als beginnende band maar gebeuren. Je neemt een nummer op dat overal goede recensies krijgt. De titelloze ep die je een aantal maanden later uitbrengt, krijgt zelfs tot in Amerika goede recensies. Tussendoor piept echter een van de bandleden er tussenuit naar het buitenland. Het overkwam de Nijmeegse band Mountain States in minder dan een jaar tijd. Tijd om het bewogen jaar en de nog ongeschreven toekomst te bespreken met drummer Bart Vogelaar en zanger-gitarist Dennis Wintjens.

Vorig jaar stelde opnamestudio Galloway te Nijmegen een aantal keren één opnamedag ter beschikking aan lokaal talent. De muzikant of muzikanten werd op die dag in de gelegenheid gesteld om een nummer op te nemen. De eerste band die de studio indook was Mountain States.

El Sombrero
Bart: “Maandag vier maart 2013 gingen we daar opnemen. De toenmalige bassist Niek Leermakers had de demo opgestuurd. Wij wisten allebei niet dat hij de demo had opgestuurd. Wij kregen opeens bericht dat we een nummer mochten opnemen.” Het nummer dat werd opgenomen was El Sombrero en werd door de band op hun facebookpagina gezet. Dennis: “Dat nummer werd gewoon veel gedeeld op facebook. Wij hebben het zelf nergens naar toe gestuurd.” Al snel werd het El Sombrero opgepikt door websites als Kicking the Habit en Cortonville. De positieve reacties logen er niet om. Bart: “Via via werden wij ook benaderd voor een promo video voor sokken. Wij zagen dat bands als de Allah-Las en Mozes and the Firstborn daar eerder ook voor waren gevraagd. Het is toch ook gaaf om te zeggen dat we onder een sokkenpromo zitten.”

Een nieuwe lineup
Vlak na het verschijnen van het nummer El Sombrero werd duidelijk dat bassist Niek Leermakers naar het buitenland zou gaan. “Toen besefte ik wel hoe groot zijn aandeel was”, vertelt Dennis. “Hij schreef bijna zestig procent van de tekst en muziek. En we moesten dan ook nog maar voor elkaar zien te boksen om een goede vervanger te krijgen.” “Daarnaast zijn wij al jarenlang heel goede vrienden. Dus dat vervang je niet zomaar. Maar ik heb nooit gedacht dat de band na het vertrek van Niek een eindig iets zou zijn”, aldus Bart. Als vervanger werd Alex Popelier aangetrokken. Kort daarna verruilde Alex echter de bas voor een gitaar en werd zijn broer Jeroen de nieuwe bassist. Vanaf januari van dit jaar gaat Mountain States dan ook verder als een viertal. “Ook met ons vieren klikt het”, vertelt Dennis. “We hebben nooit discussies over hoe de sound moet klinken, of over hoe de bandfoto of video eruit moeten komen te zien.”

Mountain States’ ep
In december 2013 verscheen de titelloze ep. En ook deze werd weer goed opgepikt. Zelfs in Amerika. Mountain_States_groot“Ook bij deze opnames hebben wij niets aangekondigd dat er iets aan gaat komen”, vertelt Dennis. “Wat voegt het immers toe om aan te kondigen dat er iets aan gaat komen. Wij zetten het gewoon online. Twaalf uur later kan de hele wereld je al hebben gehoord. Doordat iemand in Amerika ons heeft genoemd in een blog, heeft een andere Amerikaanse site ons weer opgepikt en onze ep de ‘plaat van de week’ gemaakt.” De ep is inmiddels ook op cassette uitgebracht.

De toekomstplannen
Bart: “We gaan nu optreden: dat moeten we ook echt gaan ervaren. Daarnaast willen we dit jaar nog een nieuwe ep gaan uitbrengen.” “We hoeven niet elk weekend ergens te spelen. Dat hoeft allemaal niet”, aldus Dennis. “Het gaat er vooral om op leuke plekken en evenementen te spelen.” Bart: “Daarom leggen we de druk ook niet zo hoog.” . “We vinden het super leuk dat er zo leuk op gereageerd wordt, maar in feite doen we het gewoon voor onszelf.” De band heeft inmiddels al een aantal optredens achter de rug o.a. in Merleyn en een kapelsessie. Wie Mountain States live wilt bekijken, die kan de band onder andere zien tijdens het Valkhof Festival te Nijmegen. Er zullen vast en zeker nog veel meer nieuwe optreden bij komen. Kortom, houd de website van de band in de gaten en gaat dat zien!

Door: Erik Nijsten