Leuk die muziek, maar het oog wil ook wat! In de rubriek Ontwerp ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de ontwerpers over hun artwork. In deze aflevering gaat Follow The Music in gesprek Marcus Fressmann van Non-Alignment Pact over het artwork van / / / /.
Jullie plaat heeft met “/ / / / “een nogal ongebruikelijke titel. Waar staat dit voor en waarom hebben jullie voor deze titel gekozen?
“////” kwam voor het eerst langs in het eerste cover-ontwerp van Linda van Sommeren, de ontwerpster van het artwork. We waren al langer op zoek naar een bandlogo en de vier slashes (schuine strepen) vielen meteen zo goed in de smaak dat we het in eerste instantie als bandlogo hebben overgenomen. Ook omdat de band uit vier leden bestaat. Uiteindelijk belandden de vier slashes onder onze bandnaam op de cover van de het album. Op een gegeven moment kreeg ik de vraag hoe het album ging heten en aangezien we geen duidelijk idee hadden en de vier slashes op de cover stonden, stelde ik voor om “////” ook als naam te gebruiken.”
“We hadden trouwens allemaal geen idee hoe we dit zouden uitspreken en juist dat leek ons extra leuk en opvallend. En inderdaad staat in elke recensie een zin over de onuitspreekbaarheid: missie geslaagd dus! Als ik nu terugkijk naar het hele ontstaan van het album, een proces dat vanaf de opnames tot aan de release niet altijd vlekkeloos is verlopen, hebben de schuine strepen voor mij een betekenis gekregen van “buigen, niet barsten”.
De debuutplaat is al een tijdje uit en krijgt goede recensies. Wie is de maker / ontwerpen van het artwork?
“Linda van Sommeren, de vriendin van onze zanger, Martijn. De foto’s die zij voor het artwork heeft gebruikt en bewerkt, heeft Robert van Welsum gemaakt, een vriend van onze drummer Tjaco. Wij waren als band wel continu betrokken bij het ontwerp en gaven daar sturing aan.”
Hoe zijn jullie tot dit ontwerp gekomen?
“Tjaco en Robert hebben met z’n tweeën een selectie van foto’s uit Robert’s portfolio gemaakt die goed bij onze muziek passen. Uit deze selectie hebben de bandleden een aantal foto’s uitgezocht waarbij de uiteindelijke cover trouwens meteen onze favoriet was. In eerste instantie was het de bedoeling om ook nog een fotoboekje aan het album toe te voegen maar op het laatste moment is voor het huidige ontwerp gekozen met het ijsblauwe vierkant.”
In hoeverre heeft de muziek geïnspireerd bij het maken van het artwork?
“We vonden de drie foto’s van Robert die in het artwork zijn verwerkt erg goed passen bij de muziek. In eerste instantie hadden we ook nog een “echte” foto’s met een industriële uitstraling (gebouwen e.d.) voor het geplande boekje uitgezocht. Maar we vonden het op het laatst niet goed matchen met de meer organische foto’s die we uiteindelijk hebben gebruikt.”
Welke materialen zijn gebruikt om het artwork te maken?
“Digitale foto’s die met de computer zijn bewerkt.”
Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van artwork?
“Denk er goed over naar wat bij de muziek past en laat alles weg dat niets toevoegt of waar je over twijfelt. Op die manier is ook het idee met het boekje van tafel geveegd en hebben we een duidelijke keuze gemaakt voor de organische plaatjes. We kregen ook vaak de vraag waarom we geen bandfoto in de hoes hebben: omdat we met z’n vieren vinden dat het niets toevoegt! Uiteindelijk hoort het artwork bij de muziek en is een belangrijk onderdeel van jouw artistieke expressie. Blijf dicht bij jezelf!
Wat is jullie favoriete artwork?
“Ik vind het artwork van Nine Inch Nails altijd geweldig en als ik een naam moet noemen: Anton Corbijn, vooral zijn werk voor Depeche Mode.”