Ontwerp ’t maar! Einfach Kurt

Leuk die muziek, maar het oog wil ook wat! In de rubriek Ontwerp ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de ontwerpers over hun artwork. In deze aflevering gaat Follow The Music in gesprek Sjoerd de Jong over het artwork van de plaat Narcissism Blues van Einfach Kurt.

Hoe zijn jullie tot dit ontwerp gekomen?
“Koert benaderde me met een duidelijk beeld in zijn hoofd voor de albumhoes. We zijn met dit beeld als uitgangspunt gaan sparren over hoe we hier een toffe hoes van konden maken. Hierdoor is het een heel andere cover geworden dan het vorige album, Moths. Daarbij ben ik zonder al teveel overleg aan het werk gegaan en heb ik pas in een later stadium mijn ontwerp aan Koert voorgelegd. Dat leverde een hoes op die meer aansluit op mijn persoonlijke stijl en manier van werken. Doordat bij de cover van Narcissism Blues Koert meer de leiding heeft gehad, denk ik dat het eindresultaat misschien meer past bij zijn eigen stijl en manier van werken dan bij die van mij.”

narcismIn hoeverre heeft de muziek geïnspireerd bij het maken van de cover?
“Ik probeer altijd naar de muziek te luisteren als ik een albumhoes ontwerp, maar als je met zo’n duidelijk beeld benaderd wordt, heeft de muziek natuurlijk minder invloed op de uitwerking dan wanneer je carte blanche krijgt. Ik heb toch geprobeerd de sfeer van de muziek in subtiliteiten terug te laten komen in de hoes, zoals de tegenstrijdigheden en ongemakkelijke gevoelens die Einfach Kurt zo mooi in hun muziek legt.”

Welke materialen zijn gebruikt om het artwork te maken?
“Vrij recht-toe-recht-aan; potlood voor de schets en fineliner en alcoholmarkers voor de uitwerking. Ik heb het uiteindelijke resultaat nabewerkt en van de nodige tekst en logo’s voorzien met Adobe Photoshop.”

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van artwork?
“Laat je, ook tijdens het ontwerpen, verrassen. Door een mislukt kopietje is de compositie van deze hoes heel anders geworden dan Koert eigenlijk in gedachten had. Als je openstaat voor dat soort verrassingen en ze als waardevol herkent, zoals Koert toen hij dat mislukte kopietje zag liggen, kunnen er heel leuke dingen gebeuren.”

Wat is jullie favoriete artwork?
“Ik heb geen favoriete artwork, omdat heel veel verschillende dingen me kunnen aanspreken in een albumhoes. Als het maar staat voor wat het is. Een hoes die ‘klopt’, heeft vanzelf een bepaalde aantrekkingskracht. Dat kan zitten in de foute albumcovers van Meat Loaf, die in hun wanstaltigheid kunstwerkjes op zich zijn, maar ook in de liefde en aandacht die blijkt uit een aparte uitwerking van het begrip ‘albumhoes’, zoals bij The Satanic Satanist van Portugal. The Man. En soms moet je gewoon schijt hebben en een hoes neerzetten zoals Steal This Album van System Of A Down.”

meatloaf_bat_out_of_hellportugal-the-mansteal