Ontwerp ’t maar! The Heat

Leuk die muziek, maar het oog wil ook wat! In de rubriek Ontwerp ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de ontwerpers over hun artwork. In deze aflevering gaat Follow The Music in gesprek met The Heat.

De cd bevat beide eerder uitgebrachte ep’s plus een tweetal bonusnummers. Waarom hebben jullie besloten tot deze special editie voor Record Store Day?

Tijn: “Wij hebben voor deze release alleen nog maar met vinyl gewerkt en als liefhebbers waren we ook niet echt van plan om een cd uit te brengen. Maar na vijf jaar optreden merkten we aan de merchtafel toch dat er af en toe mensen van een koop afzagen omdat ze geen platenspeler hadden. Toen kwam onze labelbaas Henk Visser met het idee om een verzamel-cd te maken voor recordstore day. Het was erg kort dag, maar toch hebben we het allemaal binnen een maandje weten te regelen.”

Het artwork van een de vorige twee ep’s won de 3voor12 Gelderland prijs ‘best artwork’. Jullie hadden er voor kunnen kiezen om de twee voorkanten van de ep’s gewoon als artwork van deze cd te gebruiken. Waarom hebben jullie er voor gekozen om nieuw artwork te laten ontwerpen?
Tijn: “In eerste instantie was dat ook het idee, maar omdat ik net contact had gelegd met Xuan wilde we kijken wat eruit zou komen. Ik vroeg hem of hij binnen vijf dagen wat voor ons kon maken, en was echt verbaasd over het resultaat. We geven altijd zoveel mogelijk vrijheid aan kunstenaars en hadden hem eigenlijk alleen gezegd dat de eerste ep vooral over vrouwen gaat en de tweede over oorlog en verwoesting.”

the heat
Op jullie Facebookpagina staat dat jullie “op de gok” een fan uit Ho Chi Minhstad hebben gevraagd voor het artwork. Een fan uit Vietnam dus. Hoe wisten jullie dat hij fan was en designer?

Tijn: “Ik zag dat iemand uit Ho Chi Minhstad ons geliked had op Facebook en uit nieuwsgierigheid ben ik even op zijn pagina gaan kijken. Hij had supercool artwork op zijn pagina staan en omdat ik niks van zijn posts kon lezen stuurde ik hem een berichtje met de vraag of hij dat zelf had gemaakt. Hij vroeg gelijk of hij een keer wat voor ons kon maken.”

Hoe ben je tot dit ontwerp gekomen?
Xuan: “Allereerst heb ik de band gevraagd wat zij van mij verwachtte. The Heat deed dat fantastisch, ze stuurden mij een zeer helder en gedetailleerd bericht. Het enige wat ik nog moest doen was dit uitvoeren.”

In hoeverre inspireerde de muziek van The Heat jou?
Xuan: “Ik vind hun muziek helemaal te gek. Het is zeer inspirerend en krachtig.”

Wat voor een materiaal heb je gebruikt bij het artwork?
Xuan: “Ik gebruikte een pigment liner pen om op papier te tekenen. Daarna scande ik de tekening naar de computer. De laatste stap was het digitaal inkleuren. Ik maak geen schetsen, ik teken gewoon alles uit mijn hoofd op basis van wat ik heb voorbereid. De meeste van mijn tekeningen zijn zo.”

Jij woont in Vietnam. Hoe ben je aanraking gekomen met de muziek van The Heat?
Xuan: “Om een lang verhaal kort te maken: internet. Ik hou van  stoner, doom, psychedelic muziek. En dus ben ik geabonneerd op Youtube channels die dergelijke muziek ook posten. Een van deze channels is 666MrDoom. Op een dag plaatste MrDoom het nummer Matatoro van The Heat. Ik hoorde het en vond het direct geweldig. Daarna ben ik zoek gegaan naar hun fanpagina en heb deze geliked. Even later kreeg ik een berichtje van Tijn de gitarist van The Heat. Hij vroeg mij wie al die tekeningen maakte die ik op mijn Facebookpagina post. Ik zei dat deze van mijzelf waren en ik heb toen aangeboden dat als The Heat ooit een ontwerp of tekening voor een album nodig hadden, zij mij konden benaderen.”

Heb jij nog tips voor ontwerpers?
Xuan: “Niet echt. Als ik voor bands iets maak dan denk ik altijd: doe het uit de liefde voor de muziek.”

Wat is jullie favoriete albumcover?
Xuan: “Alle albumcovers van Baroness. Waarschijnlijk omdat ik van John Baizley’s kunst houd.”
Tijn: “In The Court Of The Crimson King. Ik krijg er altijd een heel ongemakkelijk gevoel bij als ik naar die hoes kijk. Mooi hoe een plaatje je gevoel zo kan beïnvloeden.”

baronesking crimson