Leuk die muziek, maar het oog wil ook wat! In de rubriek Ontwerp ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de ontwerpers over hun artwork. In deze aflevering gaat Follow The Music in gesprek met The Liguid Machine over het artwork van hun plaat Reprimenda Culpa.
Wie is de maker / ontwerpen van het artwork?
Iza Dee Bors (zus van bassist Hjerre) heeft de artwork ontworpen. Vervolgens heeft Bas (zanger/gitarist) het gedigitaliseerd en het verder afgemaakt.
Hoe zijn jullie tot dit ontwerp gekomen?
We zijn vrij lang bezig geweest met de artwork. We wilden graag dat de Artwork aansloot bij de titel ‘Reprimenda Culpa’. Dus dat was ons vertrekpunt. Reprimenda Culpa betekent vertaald ruwweg het straffen/terugdringen (reprimenda) van de schuldigen/zij die fout zitten (culpa). Dit is het laatste nummer van ons album en we vonden dat deze titel de lading van het hele album het beste dekte. Het nummer gaat over iemand die ten onrechte gestraft wordt door een autoritaire regering. Het thema onderdrukking speelt hier een belangrijke rol in. Wij zijn op zoek gegaan naar beelden die daarmee te maken hadden. Uiteindelijk kwamen we het symbool tegen wat op de blinddoek van de man te zien is. Dit is een Zuid-Afrikaans symbool voor verzet tegen slavernij en het zijn eigenlijk twee ketenen uit een ketting. Dit vonden we een sterk symbool en wilden dat gebruiken voor onze artwork.
Vervolgens zijn wij met allemaal vage ideeën en de uitleg van het concept achter het nummer naar Iza gegaan. Op basis van dat gesprek is Iza Dee verschillende ideeën en schetsen gaan uitwerken. Uiteindelijk kwam zij met een afbeelding die bestond uit twee lagen over elkaar heen (de geometrische vormen op de achtergrond, met daarover heen het gezicht van een man).
Daarnaast heeft zij onderzoek gedaan naar andere symbolen die draaien om onderdrukking en het verzet vanuit allerlei verschillende culturen. Dat zijn de symbolen die in het boekje zijn opgenomen.Iza Dee heeft vervolgens de artwork helemaal uitgewerkt. Eerst de onderste laag en daarna los daarvan de bovenste laag. Bas heeft dit vervolgens opgepakt en gedigitaliseerd. Toen begon het schuiven en bewerken. De blinddoek is bijvoorbeeld volledig digitaal gemaakt. We hebben bijna eindeloos gezocht naar de juiste verhoudingen, de beste lay-out van de tekst en de invulling van de rest van de artwork.
Omdat de artwork uit meerdere lagen is opgebouwd konden we die verschillende lagen goed verder in de albumhoes gebruiken en zijn we allemaal zeer trots op het resultaat!
In hoeverre heeft de muziek geïnspireerd bij het maken van het artwork?
De muziek had geen directe invloed op de artwork. De muziek heeft een invloed gehad op de tekst (wij beginnen vaak te schrijven vanuit muziek en vinden hier later de woorden bij). De tekst die daaruit voortvloeide heeft uiteindelijk geleid tot de titel van het nummer en dat sloot het beste aan bij het hele album en is daarom ons vertrekpunt geworden van de artwork.
Welke materialen zijn gebruikt om het artwork te maken?
Iza Dee: Het begin is gemaakt op papier met pen en acrylverf. Daarna is het digitaal bewerkt tot het eindproduct wat het geworden is.
Heb je nog tips voor andere bands/ontwerpers voor het maken van artwork?
Bedenk en maak iets wat opvallend is en wat je zelf een aansprekend beeld vindt.
Iza Dee: Bespreek samen wat de ideeën zijn, welke visie je hebt en wat de wensen zijn van de opdrachtgever. Wees eerlijk in wat mogelijk is en blijf trouw aan je eigen stijl en manier van werken. Dan kom je samen tot de mooiste dingen.
Wat is jullie favoriete artwork?
De laatste tijd hebben we veel mooi artwork gezien. We waren zeer onder de indruk van Blackstar door David Bowie en O van De Staat. Simpel in ontwerp, maar wel opvallend, mooi en duidelijk.
Iza Dee: Mijn favoriete artwork hangt altijd samen met mijn favoriete muziek. Ook al is de voorkant fantastisch, als de muziek niks is blijft het toch in de kast liggen. Pink Floyd – Dark Side of the Moon en Sex Pistols – Never Mind the Bollocks zijn toch wel twee van mijn favoriete klassiekers.