Oor label: Elektrograph Records

Er zijn in Gelderland verschillende platenlabels. In de rubriek Oor Label presenteren we deze diverse labels. In deze aflevering: Elektrograph Records.

Waar staat Elektrograph Records voor?
“De naam Elektrograph Records komt van een apparaat dat in 1901 gebruikt werd om laatjes/foto’s mee te telegraferen. Het graveren van foto’s en afbeeldingen in een metalen plaat sprak mij erg aan, omdat we dat met muziek eigenlijk ook doen, een beeld creëren door middel van groeven in een plaat.”

Waarom heb je het label ooit opgericht?
“Het label is ooit opgericht voor het uitgeven van de platen van mijn band Okieson. Toen de tweede plaat van Okieson uitkwam, heb ik het label opgericht. Bij het eerste album bestond Elektrograph Records nog niet. Die eerste plaat werd bij een ander label uitgegeven. Ik moest toen verplicht 500 cd’s afnemen en daar moest ik 3.000 euro voor betalen. Het label verzorgde dan de promotie en zou ook een ‘plugger’ regelen. Daarnaast ging een percentage van de cd’s die verkocht werden naar het label toe. Toen dacht ik: dat kan ik veel beter zelf doen. Via Elektrograph Records kan ik hetzelfde aantal cd’s uitbrengen voor 400 euro en hoef ik geen opbrengst af te staan, dus dan verdien ik er tenminste ook nog een beetje aan.”

Wat voor soort muziek wordt er uitgebracht?
“Op de eerste plaats dus mijn muziek van Okieson. Daarnaast verschijnt er voornamelijk muziek op Elektrograph Records van mensen die ik ken, denk aan de Phantom Puercos, OIIO en Zwerfhond. Ik heb aangeboden dat zij via mijn distributiedeal met Bertus hun plaat in ieder geval in de winkels kunnen krijgen. Al het geld dat zij verdienen, is dan voor hen zelf. Ik verdien er verder niets mee.”

Zit er een bepaalde lijn in soort muziek die je uitbrengt?
“Nee. Ik moet het zelf wel goed vinden, maar voor de rest maakt het mij niets uit wat het is. Het is vaak wel allemaal een beetje gerelateerde aan roots.” Is de meeste muziek ook in jouw Galloway Studio in # opgenomen? “Het overgrote deel is wel in mijn studio opgenomen, maar dat hoeft niet.”

De deal met Bertus
“Ik heb met het label een distributiedeal met Bertus. Alles is daardoor te verkrijgen in winkels of verschillende webshops. Je kunt dan ook geen cd’s bij het label zelf kopen. Uiteraard wel op de sites van de verschillende bands, maar dat richten ze zelf in. Ik faciliteer voor de bands een distributiedeal bij Bertus maar verder bemoei ik me er niet mee. Ik heb ook de mogelijkheid voor een promotor die recensies en airplay genereert. Ook daar kunnen de bands mee in zee gaan, maar dat moeten ze dan zelf betalen.“

We the people!
Inmiddels zijn er een negental bands die onder de vlag van Elektrograph Records varen. Ook de nieuwe plaat van Okieson is via het label verschenen. Het geld om het nieuwe wapenfeit van Okieson op zowel cd als vinyl uit te geven is via crowdfunding bij elkaar gebracht. “Crowdfunding is een beetje een nieuwe vorm van een label. Om je plaat te kunnen laten persen op vinyl heb je bepaalde opstartkosten. Die moet je als band bij elkaar zien te krijgen. Om bijvoorbeeld 500 cd’s en 300 vinylplaten te laten maken, heb je in totaal ongeveer 2.000 euro nodig. Het maken van de cd’s kost dan ook bijna niets, maar is wel een belangrijk promotiemateriaal. Veel schrijvende pers ontvangt liever een cd dan een mp3 dus ben je er al bijna 150 stuks kwijt aan pers, radio en promotors. Uiteindelijk draait het om de mensen die jou en jouw muziek leuk vinden. Dat is het label geworden. Op de nieuwe Okieson staat ook een nummer genaamd We The People. Zo zou het label nu eigenlijk moeten heten: we the people label.”

Door: Erik Nijsten