Oor label: No Strings Hardcore

Er zijn in Gelderland verschillende platenlabels. In de rubriek Oor Label presenteren we deze diverse labels. In deze aflevering No Strings Hardcore.

logoWanneer en waarom ben je met je label “No Strings Hardcore” gestart?
“No Strings Hardcore ben ik officieel begonnen op 2 februari 2012. Ik begon nadat ik weer eens mijn frustratie uitte tegen mijn broertje, Jimmy, waarom de hardcore de kant op ging die het ging. Muziek is muziek, alleen wanneer men ook nog projecten gaat verzinnen om het de ‘massa’ door de strot duwen, dan word ik daar echt boos over.

Frustratie
“Het gaat er steeds schaamtelozer aan toe. De realiteit is echter dat wat men de jonge massa voorschotelt steeds minder op hardcore lijkt. Opvallend is dat de breaks langer en langer gaan duren en als je denkt dat er eindelijk iets gaat gebeuren, komt er eerst nog een strijkorkest voorbij. En hopelijk kun je daarna nog net een beetje dansen en hakken op de muziek.
“De frustratie zit ook in het feit dat alles op elkaar is gaan lijken: Zelfs oude helden van vroeger kan je niet meer onderscheiden van de massa. Hardcore en gabber zijn tenslotte ontstaan in Nederland. De ogen vanuit het buitenland zijn nog steeds op ons gericht. Je krijgt dus twee dingen; buitenlandse artiesten gaan de stijl kopiëren en niemand heeft daardoor een unieke stijl. Erger nog, mensen keken op naar Nederland en wat gebeurt er? Men is aan het kijken hoe je zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld kan verdienen Daarnaast wil men concurreren met hardstyle. In mijn ogen lijkt het alsof men het ego gestreeld wil ebben en daarbij maakt het niet uit op welke manier dat gebeurt: ‘Verkoop je ziel, boost je ego en cash op je bankrekening’.

De start
Jimmy, artiestennaam Animal Tag, Edwin “Trackdriver” en Erwin “The Puppet” waren de eerste acts die aan de slag gingen voor No Strings Hardcore. De eerste drie releases van het label bestaan dan ook allemaal uit tracks van deze mannen.

“De eerste release was de zwaarste bevalling maar wel de blueprint voor het label. Deze release kwam uit op 5 november 2012. Bij de vierde kwam Leon “Scanlon” erbij met zijn track die hij had ingezonden naar het programma ‘De Weekend Start’ een hardcore radioprogramma. De eerste releases zijn nog gemastered door DJ Ruffneck, maar ook dat doen we inmiddels in eigen beheer.


NSH1Waar komt de naam eigenlijk vandaan?

“No Strings Hardcore wilde ik in eerste instantie No Strings Attached noemen en staat dus eigenlijk voor 2 dingen. In eerste instantie staat het simpelweg voor hardcore zonder ‘draaiorgelpartijen. , Want ‘strings’ hebben we wel in onze hardcore, maar ‘draaiorgelpartijen’ zul je niet horen.
Ten tweede staat het voor onze onafhankelijkheid. We doen alles zelf en op onze eigen manier en brengen alleen tracks uit die we goed vinden. Is een track goed dan is hij goed. Daarbij maakt het niet uit of je nu al 1000 tracks uit hebt gebracht of dat dit je allereerste is.
Kijk maar naar mijn vier 4 jongens, ‘de kern’ van NSH. Allemaal jongens uit Nijmegen die niet zo snel een kans krijgen bij de grotere, die vaak de gevestigde ‘oude’ garde daar wil houden waar ze zijn en mondjesmaat bepalen wie ze ‘groot’ willen maken en niet kijken naar de kwaliteiten van de jonge producers. Terwijl deze jongens zoveel dikke tracks hebben, waarvan nu veel uitgebracht op NSH.”

Wat is de reikwijdte van het label?
In eerste instantie wilde ik een ‘mainstream’ label starten om het ‘draaiorgel’ percentage wat strakker te trekken, maar dit veranderde eigenlijk direct toen we startten. We doen gewoon ‘ons ding’ en hebben onze eigen stijl ontwikkeld door gewoon puur te blijven aan onszelf. Je merkt dat dat opgepikt wordt. No Strings hardcore wordt gevolgd vanuit de hele wereld als ik de statistieken van onze website en onze accounts op social media bekijk. Ook staan we regelmatig hoog in de Juno Charts, één van de portalen waar onze muziek verkocht wordt. We hebben zelfs vier keer in de ‘Juno Recommends Gabba’ lijst gestaan. Aan de verkoopcijfers van Juno zie je ook dat er zelfs tracks in Japan verkocht worden.
NSH3Ondertussen heb ik dus ook twee buitenlandse artiesten uitgebracht:, de Spanjaard ‘Naughty Kicks’ en inmiddels ook de Italiaan ‘Tha Kronik’. De focus van het label ligt niet zozeer op het tekenen van grote namen maar het bekender maken van de huidige getekende acts. “Ik vind het verder best moeilijk gevestigde grote namen te vinden die passen bij NSH, niet alleen qua stijl maar ook als persoon. Voor de negende release op mijn label durfde ik ‘The Vizitor’ te vragen. Het was supergaaf hoe enthousiast hij was. Hij heeft een dikke track gereleased op NSH en ook direct op de eerste No Strings Hardcore Nacht die ik gaf gestaan als afsluitende DJ!

No String Hardcore Nacht
In april 2014 is No Strings Hardcore in Merleyn gestart met de No Strings Hardcore Nacht. 27 december vindt de derde editie van deze nacht plaats. “Het gaat lekker met de feesten. Natuurlijk moet je een evenement opbouwen, mensen bekend maken met No Strings Hardcore, met de muziek maar ook met de zaal. Merleyn was niet bepaald bekend bij het publiek wat op deze feesten afkomt. Overigens komen er inmiddels mensen vanuit het hele land op het feest af en dat is tof!”

Wat mogen we de komende tijd van No Strings Hardcore verwachten?
“Volgend jaar gaan we weer next level. We willen alles weer wat meer professionaliseren en verder knallen. Er zullen meer dikke releases komen met weer meer nieuwe artiesten, die nu in de pijpleiding zitten. Natuurlijk zullen er nog wat ‘nachten’ volgen en wie weet wat nog meer.

Door: Edwin Niemantsverdriet