Oorlabel: Norwegianism

Er zijn in Gelderland verschillende platenlabels. In de rubriek Oor Label presenteren we er een aantal. Deze keer: Norwegianism.

Waar staat de naam Norwegianism voor?
“Het is de titel van het tweede MoHa! album, een plaat die we (Otto Kokke en ik) heel erg goed vinden en die een bepaald gevoel bij ons naar boven brengt. Toen we een naam zochten voor het label was het vrij snel duidelijk dat het Norwegianism moest worden.”

Wat voor soort muziek wordt er uitgebracht?
“Dingen die wij leuk vinden. Heel simpel eigenlijk. We brengen alleen muziek uit die wij we zelf ook zouden kopen. Zo houden we het plezier er ook in.”

Op jullie site valt te lezen dat jullie onder andere ‘noise, free-jazz, drone, grindcore, power-electronics and other weird stuff’ uitbrengen. Ook zit er een ep van Aafke Romeijn tussen jullie uitgaven. Zit er een bepaalde lijn in de muziek die jullie uitbrengen?
“Vanaf het begin was duidelijk dat we niet een typisch label wilde zijn voor drone, metal of free jazz. In plaats daarvan hebben we heel bewust gekozen om de muziek te selecteren aan de hand van 1 simpel criterium: Otto en ik moeten het tof vinden om naar te luisteren. Voor wie ons kent is het misschien wat makkelijker voor te stellen dat we acts als Batalj of Louis Minus Seize goed vinden, maar wij luisteren ook wel eens wat anders. Zo kennen we Aafke Romeijn al heel lang en zijn we ook met haar op tour geweest in Engeland. Het voelde als een kleine stap om daarna ook haar EP uit te geven. Zo bizar als ik er nu aan terugdenk… ik zag vorig e week dat haar nieuwe album een recensie kreeg in de TV krant. We zijn superblij dat het haar is gelukt om een groter publiek te bereiken!”

Hebben jullie een bepaald land waar jullie het meeste aan verkopen?
“Dat verschilt heel erg per release. We hebben bands uit Amerika, Zweden, Frankrijk en Nederland. Een band uit Frankrijk verkoopt simpelweg meer in Frankrijk. Het is echter niet zo dat bijvoorbeeld in Engeland meer wordt gekocht van een bepaald genre.”

Er zijn op dit moment 15 uitgaven. Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten?
“Onze laatste release Day Of The Black Sun van het Spaanse sax/drums duo Skullfuck is nét uit. We zijn er zeer trots op! De muziek, het artwork en de verpakking van het product sluit heel mooi op elkaar aan. Het is toch elke keer weer bijzonder als een release zo mooi lukt. We werken op het moment nog aan twee andere releases, maar daar kan ik nog niet veel over zeggen omdat we nog in de opstartfase zitten van die projecten. Het belangrijkste voor ons is de kwaliteit van de releases en de tevredenheid van alle partijen die erbij betrokken zijn. Wij hebben niet echt een streven wat betreft het aantal releases per jaar. Het moet vooral werkbaar blijven. Een label runnen kost (zoals alles) vooral veel tijd, en die is kostbaar naast een full-time baan en de verschillende bands waar we in spelen. Soms moeten we even alle zeilen bijzetten, omdat een band bijvoorbeeld op tour gaat en de CDs graag mee wilt nemen. Tot nu toe is het altijd gelukt en daar zijn we zeer trots op.”

Jullie hebben op dit moment alleen maar cd’s uitgegeven. Blijft dat zo of komen er ook uitgaven op bijvoorbeeld vinyl?
“Waarom zouden we er voor kiezen om het op een ander medium dan cd’s uit te brengen?”

Omdat vinyl nu een hype is.
“Dat is ook het probleem. De vraag naar vinyl is inmiddels zo hoog dat je het lastig is om een kleine oplage uit te brengen. Het persen duurt lang en ook zijn de kosten nu veel hoger dan voorheen. Een cd uitgeven kost tussen de 300 tot 400 euro. Een vinyluitgave kost al rond de 1500 Euro. Het scheelt dus gewoon heel erg in de kosten.”

In welke oplage worden de cd’s uitgegeven?
“Dat verschilt per uitgave. De aantallen liggen tussen de 50 en 200 stuks. Redelijk kleine oplagen, maar het gaat ook niet om geld te verdienen. Het label is voor de leuk opgericht en wat we uitbrengen moet een mooi product zijn. De meeste uitgaven zijn inmiddels ook al uitverkocht.”

Wat zijn de niet te missen uitgaven van Norwegianism Records?
“Hoeveel moet ik er noemen? Ik ben echt een groot fan van Majeure en ik ben dan ook echt trots dat we nu al 2 plaatjes van hem hebben kunnen uitbrengen. Ik was ook heel blij met Snake Eyes van Will Guthrie en met Three World Premieres van het Nijmeegs/Arnhems duo Donné et Desirée.“

Door: Erik Nijsten