Sinterklaas is weer in het land. Tijd om oude Sinterklaasplaten af te stoffen en op de pick-up te leggen. De Nijmeegse ontwerper Jac. Splinter kan zelfs kiezen uit enkele tientallen Sinterklaaselpees. Hij verzamelt ze namelijk. De muziek is hier echter niet de hoofdreden voor. Het gaat Jac. om de hoezen. Follow the Music zocht hem op en bekeek met hem een aantal zeer opmerkelijke exemplaren.
Bij binnenkomst in De Vasim laten de negen platenhoezen die aan de muur prijken er geen misverstand over bestaan. Verschillende Sinterklazen kijken mij vanaf de hoezen aan. Sommige kijken vrolijk, andere kijken alsof ze net een dikke joint hebben gerookt en van andere blikken word je als volwassen man zelfs bang. In de kamer van Jac. onderwerpen we nog meer Sinterklaashoezen aan een grondige inspectie. Hierbij vallen de meest vreemde zaken op. Zo zien we een viertal hoezen met daarop foto’s die overduidelijk tijdens een en dezelfde fotoshoot zijn gemaakt. De platen zijn echter uitgegeven door verschillende labels en ook de liedjes op de elpees zijn iedere keer verschillend.
De uiterlijke verzorging van Sinterklaas laat soms ook te wensen over. Zo lijkt hij op een aantal hoezen zijn baard te moeten vasthouden, omdat deze anders van ellende uit elkaar valt. Op weer een andere hoes lijkt zijn baard te bestaan uit vies touw. Geen wonder dat er kinderen zijn die bang zijn voor de goede oude Sint. Bij veel hoezen rijst de vraag waarom er gekozen is voor die specifieke foto. Uiteraard zijn de foto’s gemaakt in het predigitale tijdperk en konden de fotografen daardoor niet direct zien of een foto gelukt was of niet. Maar een onscherpe neus van iemand uit het publiek bijna frontaal op een hoes te zetten, dat gaat toch wel erg ver.
De vraag aan Jac. is dan ook hoe hij ooit is begonnen met het verzamelen van Sinterklaashoezen.
“Een jaar of tien geleden denk ik. Ik was op zoek naar reclamesingletjes en vond toen een lp van Sinterklaas die uit een oranje cityhopper stapt. Ik dacht toen: hier is over nagedacht, maar ik vroeg mij af waarom dit dan het resultaat was. Ik heb die hoes een paar keer gebruikt in mijn lessen grafisch vormgeven om te laten zien hoe er over beeldmateriaal gedacht werd en waar ze tegenwoordig de retoucheerpen over zouden halen. Scheve horizon, beschadigde neus van het vliegtuigje en tot overmaat van ramp de Adidasschoenen van Sinterklaas.”
Ben je echt op zoek gegaan naar Sinterklaashoezen of laat je het aan het toeval over?
“Net zoals het uitkomt. Als ik langs een platenbak loop, kan ik het niet nalaten om erin te bladeren en vreemde exemplaren te bestuderen. Soms ontdekken vrienden een Sinterklaasplaat en die sturen ze dan door.”
Hoeveel platen heb je inmiddels verzameld?
“Een stuk of 38. Die met dat vliegtuigje blijft grappig. Die heb ik ook al een paar keer dubbel in mijn collectie. Bijzonder vind ik ook een hoes met daarop een Sinterklaas die heel depressief kijkt. Daar vraag je je echt af wie bedacht heeft dat je zoiets op een platenhoes zou kunnen zetten? Absoluut niet aantrekkelijk! En die piet die er een beetje wazig of stoned bij staat te kijken, is ook wel bijzonder.“
Draai je de platen alleen als Sinterklaas in het land is of zet je stiekem in de zomermaanden ook wel eens lekkere Sinterklaasplaat op?
“Ik heb nog geen enkele elpee ooit beluisterd. Bij sommige heb ik ook alleen de hoes.”
Welke muziek denk jij dat Sinterklaas zelf luistert?
“Sinterklaas is meer van de dixilandjazz, denk ik. In de zomer met een biertje en een hapje relaxen aan het strand in Spanje en Trea Dobbs vindt hij ook heel leuk,
verwacht ik.”
Wat vind jij zelf de mooiste hoes uit je collectie en waarom?
“Dat is de hoes met, vermoed ik, drie Surinaamse kindertjes. Alle kinderen en Sinterklaas kijken naar die drie mini-Zwarte Pietjes die geen Zwarte Pietjes zijn. Eén kindje is zichtbaar bang. Opvallend is de andere foto uit dezelfde fotoserie. Daar staan die drie gekleurde kindjes niet meer op en staan alle andere kinderen om Sinterklaas heen met de rug naar de camera en liggen er cadeaus op de grond. Opvallend aan die twee foto’s is ook dat de kinderen allemaal zomerkleren aan hebben! Daar is absoluut niet op gestyled!”
Waarom zijn volgens jou sommige hoezen leuker of specialer dan andere?
“Je ziet het tijdsbeeld verschuiven in de foto’s. De getekende hoezen zijn ook wel vrolijk om te zien en de Sesamstraatelpee met Bert en Ernie is tijdgebonden. Dat zou nu echt nooit meer zo gedaan worden. En dan die elpee ‘Artis moet blijven’. Sinterklaas, de Kerstman, een hoop opgezette dieren en een toevallige medewerker van de dierentuin erbij. Geweldig!”
Wat is je laatste aanschaf voor je collectie?
“Dat was een schenking van een bezoekster aan de tentoonstelling in de Waaghals. En ik heb recentelijk in België een elpee gereserveerd die ik van de zomer een keer ga ophalen. Die elpee kost 2,5 euro, maar verzenden was een tientje. Dat gaat mij te ver. Omdat ik toch elke zomer wel een keer die kant op ga, haal ik de elpee dan wel op. Ik zag recentelijk ook een hoes met Sinterklaas met een opgeheven vingertje. Die kan bij zowel mijn verzameling Sinterklaashoezen als de verzameling hoezen met opgeheven vingertjes!”
Het zijn dit soort kleine details en deze manier van kijken, die de verschillende Sinterklaashoezen zo leuk maken. Binnen de kortste keren staan Jac. en ondergetekende zelfs lettertypes van een tweetal Sinterklaashoezen van een en dezelfde platenmaatschappij met elkaar te vergelijken. Deze blijken zowaar hetzelfde te zijn. Hoewel het heerlijke avondje nog niet is gekomen, kan ik nu al bijna niet wachten om binnenkort weer eens te gaan neuzen in de vele bakken tweedehands elpees die overal te vinden zijn. Op zoek naar Sinterklaasplaten. Of zal ik mij gaan storten op Kersthoezen…?
Mocht je interesse hebben om de platenhoezen van Jac.Splinter tentoon te stellen, laat het ons weten via info@followthemusic.nl.
Door: Erik Nijsten