Where Is My Black Francis?

Zijn echte naam is Charles Michael Kittridge Thompson IV. Okay, that doesn’t ring a bell. Maar onder de naam Black Francis is hij bekend geworden als de leadzanger, slaggitarist en tekstschrijver van de alternatieve rockband Pixies. Tien jaar geleden, op een regenachtige middag geeft Black Francis een akoestisch optreden voor het Valkhofmuseum.

De Pixies maakt in de begin jaren negentig furore met de platen Surfer Rosa, Doolittle, Bossanova en Trompe Le Monde. Vooral de tweede plaat Doolittle maakt van de Pixies een van de meest geliefde underground bands uit die tijd. Nadat Black Francis in 1993 de Pixies heeft opgeheven, verandert hij zijn artiestennaam in Frank Black, tevens de naam van zijn eerste soloalbum uit datzelfde jaar. Er volgen vele soloplaten onder verschillende namen en steeds met wisselend succes.

Herman Brood
Een van zijn succesvollere soloplaten is Bluefinger die in 2007. Deze plaat verschijnt weer onder zijn oude naam Black Francis. Het is de veertiende plaat sinds het solodebuut in 1993. De plaat is geïnspireerd door het leven en werk van Herman Brood. De eerste single van Bluefinger is Threshold Apprehension, een titel van een schilderij van Herman Brood. En de naam Bluefinger is een vertaling van Blauwvinger, een bijnaam voor inwoners van Broods geboorteplaats Zwolle.

Straatconcerten
Tijdens de tour die volgt op het verschijnen van Bluefinger treedt Frank Black in de middag vaak op straat op. In Nederland treedt hij als eerbetoon aan Herman Brood onder andere op bij het graf van Herman in Amsterdam. In Nijmegen treedt hij op 28 februari 2008 ’s avonds op in Doornroosje. Als opwarmertje speelt hij die middag enkele nummers van de Pixies voor iedereen die op dat moment rond het Valkhof Museum aanwezig is.

De Kennis Vooraf
Een van de aanwezige bij het half uur durende optreden is Robin Oostrum. “Het was een doordeweekse dag en ik had gewoon colleges. Volgens mij was ik wel echt ruim van te voren aanwezig. Een half uur voordat hij begon te spelen of zo. Ik weet niet meer precies hoe het is gegaan, maar ik wist wel van te voren dat Frank Black daar zou spelen. Ik las destijds dat soort dingen vooral op twitter en last.fm.”

Ook Rogier Hootsman was bij het concert aanwezig. Hij wist via via dat Frank Black daar zou optreden en arriveerde net nadat hij was begonnen met spelen. “Ik dacht nog, wat vet!” herinnert Rogier zich. “Frank Black speelde ook Where Is My Mind, mijn favoriete liedje van de Pixies. Na afloop “Nadat Frank Black klaar was met spelen, bleef iedereen heel rustig in een kring om hem heen staan kijken” herinnert Robin zich nog.

“Frank Black grapte na afloop ook dat we nu wel dichterbij mochten komen voor een handtekening. Ik heb zelf even een handtekening gescoord. Op een collegeblok! Die heeft nog een tijd op mijn kamer gehangen, maar eerlijk gezegd heb ik nu geen idee waar hij ligt. Daarna ben ik volgens mij op de fiets naar m’n kamer gegaan. ’s Avonds ben ik ook niet naar het concert in Doornroosje geweest.“

Ook Rogier was ’s avonds niet bij het concert van Frank Black in Doornroosje. “Nee, ik ben met de trein naar Amsterdam gegaan voor een concert in de Heineken Music Hall”, vertelt hij. “Maar ik weet niet meer welk concert dat was.” Na het optreden voor het Valkhofmuseum speelt Black Francis ’s avonds nog in Doornroosje. Met een zonnebril op zijn smoel geeft hij een prima optreden weg. Tot grote teleurstelling van veel aanwezigen speelt hij geen enkel Pixies nummer.

Door: Erik Nijsten